Κυριακή 31 Μαΐου 2009
Γραφειοκρατικός χρόνος και χρόνος παράτασης της ζωής
Σάββατο 30 Μαΐου 2009
απρόσκλητοι....
Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
απεργοί πείνας
Ενόσω ο νόμος δεν αναγνώριζε στον κρατούμενο το δικαίωμα της απεργίας πείνας, η ανεστραμμένη αυτή σχέση πυροδοτούσε ακόμα μεγαλύτερη βία, γινόταν η επιτομή της βίας με διακύβευμα την ανάκτηση του ελέγχου: πειθαρχικές ποινές ή το μαρτύριο της υποχρεωτικής σίτισης, βία πάνω στην βία ώσπου το εξασθενημένο σώμα να πάψει ν’ αντιστέκεται, να κρατηθεί στη ζωή με όποιο κόστος για να μη δυναμιτίσει την δικαιακή και σωφρονιστική κανονικότητα με τον [μη επιβληθέντα θεσμικά] θάνατό του.
Η θεσμοποίηση του δικαιώματος στην απεργία πείνας δεν αλλάζει τη δομή αυτής της ανεστραμμένης σχέσης, αλλάζει απλώς τους όρους της καθώς το κρίσιμο στοιχείο γίνεται πια ο χρόνος: πόσο θ' αντέξει ο απεργός πριν φοβηθεί και διακόψει αποδυναμωμένος την απεργία, πόσο ευέλικτος θα είναι ο μηχανισμός να αντιδράσει τη σωστή στιγμή, χωρίς να διακυβευθεί η αυστηρότητα ή το ανθρώπινο πρόσωπο της τιμωρητικής εξουσίας, χωρίς να πληγεί η αναπαράστασης της δίκαιης και ανθρωπιστικής εξουσίας.
Οι απεργοί πείνας δεν ανάβουν φωτιές στις ταράτσες για να κατασταλούν με φωτιές. Όπλο γίνεται το ίδιο τους το σώμα, "[σ]υνιστώντας μια αντιστροφή της δύναμης, της τιμωρίας αλλά και της πρόκλησης φόβου. Αυτό το ίδιο σώμα που, μέσω της τιμωρίας του, στόχο είχε την παραγωγή πειθήνιων υποκειμένων, ανατρέπει την λειτουργία της φυλακής, καθώς καταλύει την επιτήρηση και την υποκειμενοποίηση, με την έννοια της αναμόρφωσης του ατόμου".[1]
Το σώμα του απεργού πείνας, η οδύνη του, η φθορά του, ανασημαίνει τις σχέσεις εξουσίας. Και είναι γι' αυτό πιο επίφοβο απ' το εξεγερμένο σώμα που, ως "λογικό επακόλουθο", οφείλει να κατασταλεί προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Και είναι ακόμα πιο επίφοβο γιατί τα όριά του είναι μεταβλητά και μεταβαλλόμενα και, ως τέτοια, μη ελέγξιμα απέναντι στο ενδεχόμενο της τελικής απόδρασης, μιας απόδρασης για την οποία δεν προβλέπονται ποινές που να αποκαταστήσουν την κανονικότητα.
[1] [Μαρία Τσιγάρα, «Η μιαρότητα ως αντίσταση και ως ανάδυση του φύλου στις φυλακές Armagh, http://crimevssocialcontrol.blogspot.com/2009/02/armagh_19.html]
Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
αποκομιδή...
ιδιότητα: θαμώνας της πλατείας Εξαρχείων
Νεκρός με έξι σφαίρες 26χρονος στα Εξάρχεια
"Τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά, όπως έγινε γνωστό, ήταν από τους θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία σε προσωπικές διαφορές". [http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/05/2009_281406]
Το θύμα ήταν ηλεκτρολόγος και φέρεται να ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία του σε προσωπικές διαφορές. [http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14541&subid=2&tag=11107&pubid=2542731]
Και τα Εξάρχεια διατηρούν σταθερά μια από τις πρώτες θέσεις στη χωροταξία του φόβου, πότε ως "κράτος των Εξαρχείων"/ κράτος έκνομης δράσης αντιεξουσιαστών, πότε ως προνομιακός χώρος για σχεδιασμό και τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων, πάντα ως κράτος ανομίας, κατά λογική συνέπεια με θαμώνες εν δυνάμει θύματα και εν δυνάμει δράστες εγκλημάτων. Στις αφηγήσεις, αποσπάσματα των οποίων παραθέτω, οι πηγές [αστυνομία] με μια λακωνική ανακοίνωση περιγράφουν το θύμα να διαθέτει χαρακτηριστικά και ιδιότητες που, αν τα συνθέσεις, ήταν πια θέμα τύχης το να βρεθεί φονιάς ή σκοτωμένος. Πολλώ μάλλον που σε άλλες αφηγήσεις το θέμα εμπλουτίστηκε με ζοφερές εικόνες της πλατείας ως μόνιμου στεκιού διακίνησης ναρκωτικών και έτσι στο θύμα αποδόθηκαν εναλλάξ οι ρόλοι του "εμπλεγμένου" στα κυκλώματα διακίνησης και του διώκτη των εμπόρων.
Ηλεκτρολόγος, θαμώνας της πλατείας, ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και η ηλικία του άλλοτε αναφέρεται να είναι 26 και άλλοτε να είναι 28 χρόνων. Ανίσχυρος πια να υπερασπίσει την ηλικία του και μια ταυτότητα, δική του.
Στα Εξάρχεια. Εκεί που η νοηματοδότηση του φόβου επιτελείται αυτόματα. "Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία"
*ο χάρτης είναι από τη δημοσίευση του tvxs [http://www.tvxs.gr/v12539]
Τρίτη 26 Μαΐου 2009
νέα ήθη...
Κυριακή 24 Μαΐου 2009
μεταμυθοπλαστικοί αφορισμοί
Σάββατο 23 Μαΐου 2009
46 δύσκολα ονόματα...
μεγάλα ταξίδια φτιαγμένα από χαρτόνι...
Παρασκευή 22 Μαΐου 2009
άγνωστο το περιεχόμενο της συνομιλίας τους...
Δημοσιεύτηκε και στη σημερινή Αυγή η είδηση για το έγγραφο που έστειλε ο Εισαγγελέας της Ρόδου στον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου "να ελέγξει πληροφορίες που περιήλθαν στην εισαγγελία για την κατάληψη παν/μιακού κτηρίου από άγνωστο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο [...]Στον χώρο αυτό φιλοξενούνται επίσης άστεγοι αλλοδαποί, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα. Ενίοτε δε τον χώρο αυτό επισκέπτονται ανήλικοι μαθητές των γειτονικών Λυκείων, οι οποίοι και συνδιαλέγονται με άγνωστο περιεχόμενο της συνομιλίας τους με όλους τους παραπάνω"
Πέμπτη 21 Μαΐου 2009
Λόγοι του Δεκέμβρη...
[1] Υποκύπτω στον πειρασμό να μεταφέρω ένα σχόλιο των Hayward και Young για το είδος της έρευνας που διευκολύνει την κατανόηση των φαινομένων νεανικής βίας, στην αντιπαράθεσή της με την δεσπόζουσα, στα σύγχρονα συμφραζόμενα, τάση: «Η απόσταση ανάμεσα στον κόσμο εκεί έξω – το χώρο όπου ο Robert Park παραινούσε τους φοιτητές του “να πάνε και να λερώσουν τα χέρια τους στην πραγματική έρευνα”- γίνεται όλο και μεγαλύτερη [Η πολιτισμική εγκληματολογία] εμφανίζεται την ίδια στιγμή το αντικείμενο κυριαρχείται από το ακριβώς αντίθετό του, ένα θετικιστικό φονταμενταλισμό που τείνει να αποκαταστήσει την ανθρώπινη δράση στο προβλέψιμο, το μετρήσιμο, το γήινο» [Hayward, K. & J. Young, 2004: 262 κ.ε., (2004), “Cultural Criminology. Some notes on the script”, στο Theoretical Criminology, vol. 8(3), special issue)
Τετάρτη 20 Μαΐου 2009
χαρακώματα...
[η εικόνα είναι από: http://scholarios.files.wordpress.com/2008/06/womanalina.gif]
αντικατοπτρισμοί και παραμορφώσεις
[1] Σύμφωνα με το άρθρο 23 όποιος εισάγει, πωλεί, προσφέρει, διαθέτει, διανέμει ναρκωτικά σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους άθλησης, κατασκηνώσεων, ορφανοτροφείων, φροντιστηρίων, χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, διαμονής των Ένοπλων Δυνάμεων, συγκέντρωσης μαθητών ή σπουδαστών για εκπαιδευτικούς ή αθλητικούς σκοπούς ή για κοινωνική δραστηριότητα ή σε χώρους γειτνίασης με τους παραπάνω χώρους αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Οι επιβαρυντικές διατάξεις είναι αναπόφευκτες για τον οποιοδήποτε αν αναλογιστούμε πως σε κάθε δρόμο μπορεί να υπάρχει τουλάχιστον ένας από αυτούς τους απαγορευμένους χώρους (σχολείο, καφέ, ΙΚΑ, παιδική χαρά, γήπεδο, κατασκήνωση, σινεμά, πάρκο, πανεπιστήμιο, γυμναστήριο κλπ)