Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
εγκλεισμός για ζωή και θάνατο;
κρύβε λόγια!...
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
σε διατεταγμένη υπηρεσία...
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
η πολιτική της καταστολής ή η καταστολή της πολιτικής
Σάββατο 27 Ιουνίου 2009
αναμνήσεις απ' το μέλλον... "Σταματήστε αυτό το παραλήρημα"
-Καλημέρα, θα ήθελα πληροφορίες για το πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης.
«Εμείς ζητάμε να κάνετε περιπολίες με αυτοκίνητο του δήμου, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί μια φορά τον μήνα».
- Μόνος μου;
«Όχι, θα είστε δύο εθελοντές στο περιπολικό και θα υπάρχει επόπτης του δήμου μαζί σας».
- Περιπολικό;
«Ναι, αυτοκίνητο με σειρήνα, προβολέα, όπως της Αστυνομίας, αλλά με άλλα χρώματα. Θα έχετε και κινητό ώστε όταν δείτε κάτι ύποπτο, να ενημερώσετε την Αστυνομία».
- Τι εννοείτε ύποπτο;
«Θα γίνουν σεμινάρια και θα σας εξηγήσουν».
- Πόσο θα διαρκέσουν;
«Δεν έχει καθοριστεί».
- Από ποιους θα γίνουν τα σεμινάρια;
«Ούτε αυτό έχει καθοριστεί».
- Θα φοράω στολή;
«Περίπου - καπέλο, μπουφάν και θα έχετε και σφυρίχτρα».
- Αν κάτι μου συμβεί;
- Από πού;
«Νομίζω από την... (αναφέρει γνωστή εταιρεία)» (σ.σ.: πολλά σημαντικά «δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», αλλά η εταιρεία βρέθηκε)
- Αυτή η προσφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μοριοδότησή μου ή για προνομιακή πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες του δήμου;
«Όχι... Θα έχετε βέβαια κάποια δωρεάν εισιτήρια στο Θέατρο Βράχων, εκπτωτική κάρτα σε καταστήματα, τέτοια πράγματα»
Λίγα χρόνια μετά, σήμερα, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ανάλογα προγράμματα, αλλά η ιδέα του "εθελοντή εξολοθρευτή" είναι διάχυτη και στη γειτονική Ελλάδα και υλοποιείται καθημερινά στο κέντρο των πόλεων, στον Άγιο Παντελεήμονα, στη Μανωλάδα...
Η μείζων και ειδοποιός διαφορά από τις αναμνήσεις της νιότης μου είναι ότι πλέον οι εκκαθαρίσεις αφορούν ανθρώπους σε αναζήτηση κοινωνικής ταυτότητας, νοηματοδοτημένους ως οχληρές παρουσίες, ως "ζωές ανάξιες να βιωθούν". Όμως, έστω κι έτσι, για μια σειρά λόγους σημαντικούς ή ασήμαντους, θυμήθηκα ότι το έχω ζήσει χωρίς να φαντάζομαι τότε ότι θα γινόταν ανάμνηση απ' το μέλλον.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009
το αίνιγμα της φυλακής και οι κλειδωμένες νύχτες...
Λέει ο Foucault: «Η υιοθέτηση της ποινής του εγκλεισμού δεν είναι απλώς πρόσφατη, είναι και αινιγματική. Την ίδια στιγμή που σχεδιαζόταν η εφαρμογή της, αποτελούσε αντικείμενο της πιο βίαιης κριτικής. Μιας κριτικής που στηριζόταν σε θεμελιώδεις αρχές, γινόταν όμως επίσης με βάση τις δυσλειτουργίες που ήταν δυνατόν να επιφέρει ο εγκλεισμός στο ποινικό σύστημα και γενικότερα στην κοινωνία» (Foucault, 1989: 73). Παρόλα αυτά, και πέρα από τις προθέσεις των εμπνευστών της, που δεν εισηγήθηκαν τον εγκλεισμό ως γενικευμένη ή μείζονα ποινή, η φυλακή απέκτησε ηγεμονικό ρόλο στον χώρο των τιμωρητικών πρακτικών, όπως αναδεικνύει και το γεγονός ότι στο καθημερινό ιδίωμα οι όροι φυλακή και ποινή χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι. Έστω, λοιπόν, και με περιστασιακές κρίσεις νομιμοποίησης η φυλακή επιδεικνύει μια εξαιρετική αντοχή στο χρόνο, επιβιώνοντας μέσα από επιδερμικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε κατά τις τελευταίες δεκαετίες να διανύουμε μια ακόμα περίοδο μεγάλου εγκλεισμού, καθώς καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο δραματικά ανοδικοί δείκτες φυλάκισης.[1]
Μάθημα, "Κοινωνιολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις των τιμωρητικών συστημάτων". Αίθουσα αχανής, γιατί δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη. Ήταν περίπου στη μέση του εξαμήνου και το ερώτημα που είχαμε θέσει προς συζήτηση αφορούσε το αίνιγμα της φυλακής: Πώς είναι δυνατόν να διατηρείται και να ευημερεί ένας θεσμός, ο οποίος ουδέποτε κατάφερε να επιτελέσει τις λειτουργίες που διατείνεται η θεωρητική του θεμελίωση (έλεγχο του εγκλήματος, αναμόρφωση του εγκληματία), όπως, άλλωστε, παραδέχονται και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του;
Το πλαίσιο της συζήτησης το διαμόρφωναν κοινωνιολογικές και πολιτισμικές μελέτες των τιμωρητικών συστημάτων οι οποίες, αναδεικνύοντας διάφορες οπτικές της σχέσης ανάμεσα στη φυλακή και την κοινωνική-πολιτισμική δομή, αναφέρονται σε εμφανείς ή λανθάνουσες λειτουργίες του κυρίαρχου τιμωρητικού θεσμού, οι οποίες τείνουν να ερμηνεύσουν το, εκ πρώτης όψεως, παράδοξο γεγονός της μακροβιότητας της φυλακής και της μη επινόησης εναλλακτικών ποινικών μορφών με ανάλογη αντοχή στο χρόνο.
Στην επικαιρότητα, οι κινητοποιήσεις των γυναικών κρατουμένων για την κατάργηση του κολπικού ελέγχου. Στο μάθημα κάλεσα να συμμετάσχει η Ιωάννα Δρόσου, υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, με ερευνητικό αντικείμενο τις γυναικείες φυλακές, και μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων. Η εισήγησή της είχε αντικείμενο: "Το έγκλειστο γυναικείο σώμα" -λίγο καιρό μετά πέθανε η Κατερίνα Γκουλιώνη, στη διάρκεια πειθαρχικής μεταγωγής. Το έγκλειστο νεκρό γυναικείο σώμα.
Άπλωσε η Ιωάννα τις σημειώσεις της και άρχισε να παρουσιάζει τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει. Καμία φόρτιση στη φωνή της, καθόλου ένταση, ακόμα κι όταν τα στοιχεία, τα hard data των αριθμών, "διολίσθαιναν" στην ατομική περίπτωση, υπό μορφή παραδείγματος. Η ένταση, όμως, είχε περάσει στο ακροατήριο. Καθισμένη στα πίσω καθίσματα, την ένοιωθα να διατρέχει την αίθουσα σαν άνεμος που δυνάμωνε όσο προχωρούσε η παρουσίαση. Τα στοιχεία συναρθρωμένα με την ατομική περίπτωση. Το αίνιγμα της φυλακής μεταφρασμένο στο αίνιγμα της ανθρώπινης ζωής τοποθετημένης στο όριο ανάμεσα σε ζωή και θάνατο. Οι συνεχείς ερωτήσεις που δεχόταν η Ιωάννα, την έκαναν να "ξεστρατίζει" συνεχώς στην ατομική περίπτωση. Κοιτούσε το ρολόι της, "δεν θα προλάβουμε", και της έγνεψα να συνεχίσει έτσι, ν' ακολουθήσει τους όρους που είχε παγιώσει πια το ακροατήριο. Κοντά τέσσερις ώρες χωρίς διάλειμμα, καθώς άρχισε να παράγεται ένας κοινωνικός λόγος, ο οποίος υποδεχόταν και αλληλεπιδρούσε με τον επιστημονικό λόγο και τον λόγο των αριθμών. Ένας λόγος για τη φυλακή ως την επιτομή των χώρων και μορφών στέρησης της ελευθερίας με όλα τα συγκείμενα αυτής της συνθήκης...
Ήταν καλή αυτή η τάξη. Σήμερα δώσανε εξετάσεις σ' αυτό το μάθημα. Δεν ξέρω ακόμα τις επιδόσεις αλλά ξέρω καλά την επικοινωνία που κατακτήσαμε, ακόμα και "εκτός θέματος", ακόμα ή μάλλον κυρίως όταν οι ερωτήσεις με άφηναν άναυδη γιατί εντοπίζανε ζητήματα όπου κτυπούσε η καρδιά της κριτικής, του αινίγματος, και εγώ δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ. Εντός ή εκτός θέματος. Όπως το γράμμα του Γιώργου Βούτση-Βογιατζή που διάβασα σήμερα σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά είχε τελειώσει πια το εξάμηνο και έτσι δεν προλάβουμε να το σχολιάσουμε:
"Αλλεπάλληλοι επιθανάτιοι ρόγχοι, αίματα από τη μύτη και το στόμα. Οι παλμοί πέφτουν και η καρδιά σταματάει να δίνει σήμα. Κλοτσιές στην πόρτα του θαλάμου, φωνές. Μάταια για αρκετή ώρα φωνάζουμε τους δεσμοφύλακες να ανοίξουν. Ο πρώτος που φτάνει, ψυχρός, κυνικός, δέσμιος του διαρκή του φόβου για απόδραση μέσω σκηνοθετημένων περιστατικών αλλά και των πολλών ταινιών που βλέπει, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ξεκλειδώσει. Ούτε καν η θέα του αιμόφυρτου σε κώμα παιδιού δεν τον συγκίνησε. Έπρεπε, λέει, να ενημερώσει το διευθυντή. Άλλο ένα δεκάλεπτο καθυστέρησης και η καρδιά του Σπύρου Γαρδικλή δεν αντέχει άλλο...."
...ένας λόγος ασυνεχής που μεταφέρει τη συζήτηση εκεί όπου δεσπόζει το ανθρώπινο δράμα, από τον τιμωρητικό θεσμό στον έγκλειστο άνθρωπο.
[1] Από την Εισαγωγή μου στο Εικόνες Φυλακής, Πατάκης, 2006
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009
Η άλλη πλευρά του AIDS
περί διάδοσης της γνώσης στερεότυπα...
Νέντα Αγκά-Σολτάν
Κι επειδή παρόμοιες εικόνες, όσο άγριες κι αν είναι, παραμένουν στείρες και απογυμνωμένες αν απομακρυνθούν από τα συμφραζόμενα που τις παρήγαγαν, μεταφέρω και προτείνω το κείμενο του Slavoj Zizek, "Θα πέσει η γάτα που είναι πάνω από τον γκρεμό;", από την ιστοσελίδα Κοινωνικά Κινήματα & Δίκτυα, ως ό,τι καλύτερο διάβασα ως ανάλυση των γεγονότων στο Ιράν: http://thrymmata.blogspot.com/2009/06/slavoj-zizek.html
Όπως γράφει ο Μωϋσής Μπουντουρίδης, στην εισαγωγή του, "Το άρθρο αυτό το έστειλε (όπως λέγεται) ο Σλάβοϊ Ζίζεκ στους Νιού Γιορκ Τάϊμς αλλά αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν (Το μετέφρασα για τη μνήμη της Νέντα Αγκά-Σολτάν)"
Και, με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εγώ θερμά τον Μωϋσή, για την φροντίδα και τη γενναιοδωρία του να μας επικοινωνεί κείμενα και προβληματισμούς.
Θα πέσει η γάτα που είναι πάνω από τον γκρεμό; του Slavoj Zizek Όταν ένα αυταρχικό καθεστώς πλησιάζει την τελική κρίση του, ο κανόνας είναι η διάλυσή του να ακολουθεί δυο στάδια. Πριν την πραγματική κατάρρευσή του, λαμβάνει χώρα μια μυστηριώδης ρήξη: εντελώς ξαφνικά, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι τέλειωσε και δεν φοβούνται πια. Δεν είναι μόνο ότι το καθεστώς χάνει τη νομιμοποίησή του, η άσκηση της ίδιας της εξουσίας του γίνεται αντιληπτή σαν μια ασθενής αντίδραση πανικού. Όλοι μας γνωρίζουμε την κλασική σκηνή από τις ταινίες κινούμενων σχεδίων: η γάτα είναι πάνω από τον γκρεμό, αλλά συνεχίζει να βαδίζει, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει έδαφος κάτω από τις πατούσες της. Αρχίζει να πέφτει, μόνον όταν κοιτάξει προς τα κάτω και παρατηρήσει την άβυσσο. Όταν χάνει την εξουσία του, το καθεστώς είναι σαν την γάτα, που είναι πάνω από τον γκρεμό: για να πέσει, χρειάζεται μόνο να του θυμίσουν να κοιτάξει προς τα κάτω.. Στην περίπτωση του Σάχη, σύμφωνα με μια κλασική ερμηνεία της επανάστασης του Χομεϊνί, ο Ryszard Kapuscinski εντόπιζε την ακριβή στιγμή αυτής της ρήξης μ’ αυτόν τον τρόπο: σ’ ένα σταυροδρόμι της Τεχεράνης, ένας μεμονωμένος διαδηλωτής αρνήθηκε να σαλέψει, όταν ένας αστυνομικός του φώναξε να κινηθεί, κι ο σαστισμένος αστυνομικός απλώς αποτραβήχτηκε. Σε λίγες ώρες, όλη η Τεχεράνη γνώριζε για το περιστατικό αυτό και, μολονότι υπήρχαν οδομαχίες, που συνεχίζονταν για βδομάδες, όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι τέλειωσε. Συμβαίνει σήμερα κάτι παρόμοιο; Υπάρχουν πολλές εκδοχές των συμβάντων στην Τεχεράνη. Κάποιοι βλέπουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την αποκορύφωση του φιλο-Δυτικού “κινήματος μεταρρύθμισης” παρόμοια με τις “πορτοκαλί” επαναστάσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία κ.λπ. –μια κοσμική αντίδραση στην επανάσταση του Χομεϊνί. Υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες σαν το πρώτο βήμα προς ένα νεο φιλελεύθερο-δημοκρατικό κοσμικό Ιράν απελευθερωμένο από τον Ισλαμικό φουνταμενταλισμό. Από την άλλη μεριά είναι οι σκεπτικιστές, που θεωρούν ότι ο Αχμαντινετζάντ στην πραγματικότητα κέρδισε: αυτός είναι η φωνή της πλειοψηφίας, ενώ η υποστήριξη του Μουζαβί έρχεται από τις μεσαίες τάξεις και την χρυσωμένη νεολαία τους. Με λίγα λόγια: ας αφήσουμε την πλάνη κι ας αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι, με τον Αχμαντινετζάντ, το Ιράν έχει έναν πρόεδρο, που αξίζει. Μετά, υπάρχουν εκείνοι, που απορρίπτουν τον Μουζαβί σαν μέρος του ιερατικού κατεστημένου με μόνο επιφανειακές διαφορές από τον Αχμαντινετζάντ: ο Μουζαβί επίσης επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας, είναι αντίθετος στην αναγνώριση του Ισραήλ, συν το ότι έχαιρε της πλήρους υποστήριξης του Χομεϊνί ως πρωθυπουργός τα χρόνια του πόλεμου με το Ιράκ. Τελικά, οι πιο θλιβεροί είναι οι αριστεροί υποστηρικτές του Αχμαντινετζάντ: το πραγματικό διακύβευμα γι’ αυτούς είναι η Ιρανική ανεξαρτησία. Ο Αχμαντινετζάντ κέρδισε, επειδή στεκόταν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας του, εξέθεσε τη διαφθορά των ελίτ και χρησιμοποίησε τον πλούτο από τα πετρέλαια, για να ενισχύσει τα έσοδα της φτωχής πλειοψηφίας –αυτός είναι, όπως μας λένε, ο αληθινός Αχμαντινετζάντ πίσω από τη εικόνα των μήντια της Δύσης ενός φανατικού αρνητού του ολοκαυτώματος. Σύμφωνα μ’ αυτήν την άποψη, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει τώρα στο Ιράν είναι μια επανάληψη της ανατροπής του Μοσαντέχ το 1953 –ενός πραξικοπήματος, που χρηματοδοτήθηκε από τη Δύση, εναντίον του τότε νόμιμου πρόεδρου. Η άποψη αυτή όχι μόνον αγνοεί τα γεγονότα: η ψηλή εκλογική συμμετοχή –που από το σύνηθες 55% έφθασε στο 85%– μπορεί μόνο να εξηγηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας. Δείχνει όμως επίσης και την εθελοτυφλία τους να δουν μια γνήσια δημοκρατική εκδήλωση της λαϊκής βούλησης, υποθέτοντας με προστατευτικό τρόπο ότι, για τους καθυστερημένους Ιρανούς, ο Αχμαντινετζάντ είναι αρκετά καλός –δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμοι οι Ιρανοί να κυβερνώνται από μια κοσμική Αριστερά. Μέσα στις αντιθέσεις τους, όλες οι εκδοχές διαβάζουν τις Ιρανικές διαμαρτυρίες κάτω από την οπτική γωνία της σύγκρουσης μεταξύ Ισλαμιστών σκληροπυρηνικών υποστηρικτών και φιλο-Δυτικών φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών, και γι’ αυτό τους είναι δύσκολο να τοποθετήσουν τον Μουζαβί: είναι ένας φιλο-Δυτικός μεταρρυθμιστής, που επιθυμεί περισσότερη προσωπική ελευθερία και οικονομία της αγοράς, ή μέλος του ιερατικού κατεστημένου, του οποίου η τελική νίκη δεν θα επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη φύση του καθεστώτος; Τέτοιες ακραίες ταλαντεύσεις δείχνουν ότι όλοι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν την αληθινή φύση των διαμαρτυριών. Το πράσινο χρώμα, που υιοθέτησαν οι υποστηρικτές του Μουζαβί, οι κραυγές του “Αλάχ ακμπάρ!” που αντηχούν στις στέγες της Τεχεράνης μέσα στα σκοτάδια της νύχτας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι μπορεί να δει κανείς τις δραστηριότητες αυτές σαν μια επανάληψη της επανάστασης του 1979 του Χομεϊνί, σαν την επιστροφή στις ρίζες, σαν το ξήλωμα της ύστερης διαφθοράς της επανάστασης. Η επιστροφή αυτή στις ρίζες δεν είναι μόνο προγραμματική. Αφορά ακόμη περισσότερο τον τρόπο δράσης του πλήθους: η εμφατική ενότητα του λαού, η καθολικά περιεκτική αλληλεγγύη, η δημιουργική αυτο-οργάνωση, οι αυτοσχεδιασμοί των τρόπων διάρθρωσης των διαμαρτυριών, η μοναδική ανάμειξη του αυθόρμητου και της πειθαρχίας, σαν μια δυσοίωνη πορεία χιλιάδων ατόμων σε πλήρη σιωπή. Έχουμε να κάνουμε με έναν γνήσιο λαϊκό ξεσηκωμό των εξαπατημένων αγωνιστών της επανάστασης του Χομεϊνί. Υπάρχουν κάποιες κρίσιμες συνέπειες, που μπορούν να εξαχθούν από αυτές τις σκέψεις. Πρώτα, ο Αχμαντινετζάντ δεν είναι ο ήρωας των Ισλαμιστών φτωχών, αλλά ένας γνήσιος Ισλαμο-Φασίστας λαϊκιστής, ένα είδος ενός Ιρανού Μπερλουσκόνι, του οποίου το μείγμα της καραγκιοζίστικης στάσης με την ανελέετη εξουσιαστική πολιτική προκαλεί ανησυχία ακόμη και στους περισσότερους αγιατολάχ. Το δημαγωγικό μοίρασμα ψίχουλων στους φτωχούς δεν πρέπει να μας απατά: πίσω του δεν βρίσκονται μόνο τα όργανα της αστυνομικής καταστολής κι ένας πολύ δυτικοποιημένος μηχανισμός δημοσίων σχέσεων, αλλά επίσης και μια ισχυρή τάξη των νεόπλουτων, το αποτέλεσμα της διαφθοράς του καθεστώτος (η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν δεν είναι η πολιτοφυλακή της εργατικής τάξης, αλλά μια μεγάλη εταιρία, το ισχυρότερο κέντρο πλούτου στην χώρα). Δεύτερο, θα πρέπει να χαραχθεί με σαφή τρόπο η διαφορά μεταξύ των δυο κύριων υποψηφίων, που αντιπαρατίθενται στον Αχμαντινετζάντ, του Μεχντί Καρουμπί και του Μουζαβί. Ο Καρουμπί στην πραγματικότητα είναι ένας μεταρρυθμιστής, ο οποίος βασικά προτείνει μια Ιρανική εκδοχή της ταυτοτικής πολιτικής, υποσχόμενος χάρες σ’ όλες τις ιδιαίτερες ομάδες. Ο Μουζαβί είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό: το όνομά του στέκεται για μια γνήσια ανάσταση του λαϊκού όνειρου, που συντήρησε την επανάσταση του Χομεϊνί. Ακόμη κι αν αυτό το όνειρο ήταν μια ουτοπία, θα έπρεπε να αναγνωριστεί σ’ αυτό η γνήσια ουτοπία της ίδιας της επανάστασης. Αυτό σημαίνει ότι η επανάσταση του Χομεϊνί του 1979 δεν μπορεί να αναχθεί σε μια σκληροπυρηνική Ισλαμιστική ανακατάληψη της εξουσίας –είναι κάτι πολύ περισσότερο. Τώρα είναι ο καιρός να θυμηθούμε τον απίστευτο αναβρασμό του πρώτου έτους μετά την επανάσταση, με τη συναρπαστική έκρηξη της πολιτικής και της κοινωνικής δημιουργικότητας, τα οργανωσιακά πειράματα και τις συζητήσεις μεταξύ φοιτητών κι απλών ανθρώπων. Το ίδιο το γεγονός ότι η έκρηξη αυτή έπρεπε να καταπνιγεί αποδεικνύει ότι η επανάσταση του Χομεϊνί ήταν ένα αυθεντικό πολιτικό συμβάν, ένα μνημειώδες άνοιγμα, που απελευθέρωσε ανήκουστες δυνάμεις κοινωνικού μετασχηματισμού, μια στιγμή που “όλα φαινόντουσαν δυνατά.” Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα βαθμιαίο κλείσιμο με την κατάληψη του πολιτικού έλεγχου από το Ισλαμικό κατεστημένο. Για να το θέσουμε με Φροϋντικούς όρους, το σημερινό κίνημα διαμαρτυρίας είναι η “επιστροφή του απωθημένου” της επανάστασης του Χομεϊνί. Και, τελικά αλλά το ίδιο σημαντικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα γνήσιο απελευθερωτικό δυναμικό στο Ισλάμ –για να βρούμε ένα “καλό” Ισλάμ, δεν χρειάζεται να πάμε πίσω στον 10ο αιώνα, το έχουμε εδώ και τώρα, μπροστά στα μάτια μας. Το μέλλον είναι αβέβαιο –το πιθανότερο είναι ότι οι κρατούντες θα καταστείλουν την λαϊκή έκρηξη κι η γάτα δεν θα πέσει κάτω στον γκρεμό, αλλά θα ανακτήσει το έδαφος. Όμως, δεν θα είναι πια το ίδιο καθεστώς, αλλά μόνο μια διεφθαρμένη αυταρχική εξουσία μέσα σε τόσες άλλες. Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι ζωτικής σημασίας να σκεφτούμε ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου χειραφετικού συμβάντος, που δεν ταιριάζει μέσα στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ φιλο-Δυτικών φιλελεύθερων κι αντι-Δυτικών φουνταμενταλιστών. Αν ο κυνικός πραγματισμός μας κάνει να χάσουμε τη δυνατότητα αναγνώρισης αυτής της χειραφετικής διάστασης, τότε εμείς στη Δύση μπαίνουμε, στην πραγματικότητα, μέσα σε μια μετα-δημοκρατική περίοδο, προετοιμαζόμενοι για τους δικούς μας Αχμαντινετζάντ. Οι Ιταλόι ήδη γνωρίζουν το όνομά του: Μπερλουσκόνι. Οι άλλοι περιμένουν στη σειρά.
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009
ανόητες αγάπες...
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.
Οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά, ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.
Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.
Ζητάμε: Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων
Ιστοσελίδα για τις υπογραφές: http://physlib1.physics.auth.gr/
Μήνες τώρα, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη σελίδα του HEAL-Link, πιανόταν η ψυχή μας, καθώς, σε κάθε επίσκεψη, μας υποδεχόταν, ξανά και ξανά, η ανακοίνωση για την επικείμενη διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος. Ήταν η ίδια περίοδος που το Πανεπιστήμιο κλυδωνιζόταν, στα όρια της απορρύθμισης, από την επίθεση που είχε εξαπολύσει το υπουργείο παιδείας υπό μορφή νόμου-πλαισίου και λοιπών νομοθετημάτων [για την έρευνα, τις μεταπτυχιακές σπουδές κλπ.] με ψευδεπίγραφη προμετωπίδα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σπουδών και την χρηματοδότηση υπό την ομηρία ενός ασυνάρτητου σχεδίου που ονομαζόταν "αξιολόγηση". Ήταν η ίδια περίοδος που, ανησυχούντες πανεπιστημιακοί και αξιόπιστοι σχολιαστές, μας ενημέρωναν ότι ζούμε υπό καθεστώς τρόμου ενόσω δεν αλλάζει ο νόμος για το άσυλο. Και ήταν η ίδια περίοδος που, μέρα με τη μέρα, οι συνθήκες δουλειάς μας χειροτέρευαν, γιατί οι φιοριτούρες περί εκσυγχρονισμού και αξιολόγησης ήταν τόσο υψηλού ηθικού επιπέδου, που το υπουργείο δεν ήθελε να τις ευτελίσει συναρτώντας τις με υλικές χυδαιότητες, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης για την ανώτατη παιδεία.
Το πρόγραμμα των ηλεκτρικών βιβλιοθηκών ήταν μια ανάσα που τόνωνε το κουράγιο μας, όταν έπρεπε να μοιραζόμαστε ένα γραφείο-κελί με άλλους 5-6, ενώ και ο ίδιος ο προγραμματισμός των μαθημάτων γινόταν μια περιπέτεια γιατί οι αίθουσες ποτέ δεν φτάνανε και έτσι, όταν κουτσά, στραβά, καταφέρναμε να στεγάσουμε τα μαθήματά μας, παύαμε ν' ασχολούμαστε με τις οικτρές συνθήκες στέγασης.
Η πρόσβαση σε 9.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, δεν ήταν η πολυτέλειά μας. Ήταν η ανάγκη μας. Ήταν ένας από τους όρους για να μην σπάσουμε τα μούτρα μας στην δική μας αξιολόγηση, αυτή που κάνουμε με ακαδημαϊκούς όρους έρευνας και διδασκαλίας και που δεν σηκώνει μαϊμουδιές και προσχήματα αποτελεσματικότητας. Να ζούμε να την θυμόμαστε! Φτηνή κηδεία, ούτε το MEGA δεν θα την καλύψει...
Επίσης, επειδή ενόσω εμείς εκπονούμε σχέδια επιβίωσης σε συνθήκες πολέμου, η κυβέρνηση πραγματεύεται τις μορφές της επόμενης επίθεσης, συμπληρώνω την ανάρτηση με το δελτίο τύπου της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, το οποίο έλαβα σήμερα
Αθήνα, 23/6/2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στη συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων, και των εργαζόμενων στα Ε.Κ., που έγινε σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009, στο ΕΙΕ, ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (Ε.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Ερευνητικών Ιδρυμάτων Ιδιωτικού Δικαίου (Π.Ο.Σ.Ε.Ι.Ι.Δ.), διαπιστώνουμε και καταγγέλλουμε: ·Τις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετονομασίες των Ε.Κ. της χώρας ·Την τροποποίηση του άρθρου 19 του Ν 1514, όπου με αμφίβολης νομιμότητας απλές Υπουργικές Αποφάσεις δίνεται η δυνατότητα «να καθορίζεται η φύση των ερευνητικών κέντρων ως δημόσιας υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ο ειδικότερος σκοπός τους και τα όργανα διοίκησης αυτών...» από τον Υπουργό. ·Την ανακοίνωση του ΥΠ.ΑΝ. όπου γίνεται συνεχής χρήση της φράσης «επιχειρησιακή αξιολόγηση», όσο και των «ανανεωμένων επιχειρησιακών σχεδιασμών» και «ανανεωμένα νομικά πλαίσια λειτουργίας» ·Την συνεχή μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης η οποία τώρα δεν αρκεί για την κάλυψη της μισθοδοσίας, ούτε καν του τακτικού προσωπικού. Με τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι προωθείται η Ιδιωτικοποίηση των Ερευνητικών Κέντρων, η ελαχιστοποίηση ως τον Μηδενισμό της Συνεισφοράς του Κράτους στην Έρευνα και η μετατροπή των Εργαζομένων σε υπαλλήλους με Ελαστικές Σχέσεις Εργασίας, (Συμβασιούχοι κλπ.) με τελικό στόχο την πλήρη Ιδιωτικοποίηση-Εμπορευματοποίηση της Έρευνας. Και όλα αυτά χωρίς καμιά ενημέρωση, καμιά συμμετοχή των φορέων των Εργαζομένων στην Έρευνα, αυτών δηλαδή που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις όποιες αναδιατάξεις. Στην σύνοδο των Προέδρων, οι Πρόεδροι των Ε.Κ., σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν τους Ερευνητές και τους Εργαζομένους στην Έρευνα, αλλά ούτε καν τα Δ.Σ. των Ε.Κ. Όσο για την προβαλλόμενη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας – Ε.Σ.Ε.Τ. ούτε αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το Ε.Σ.Ε.Τ. προτείνει την ενίσχυση της δι- και πολύ- επιστημονικότητας, με όχημα την ενίσχυση της δικτύωσης διαφορετικών Ινστιτούτων ή ερευνητικών ομάδων, και όχι τα «θεματοκεντρικά εθνικά ερευνητικά κέντρα». Η αναμόρφωση της Έρευνας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των Εργαζομένων στην Έρευνα, Οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας, δέσμευση των απαιτούμενων Πόρων, και Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σε κάθε περίπτωση ενίσχυση τουΔημόσιου και Ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Έρευνας. Για το καλύτερο συντονισμό της δράσης μας συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού όλων των συλλόγων των Ε.Κ. μέσω των προέδρων της Ε.Ε.Ε. και των δύο Ομοσπονδιών (Π.Ο.Σ.Ε.Ι.Ι.Δ. και Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι.), που εκπροσωπούν το σύνολο της Ερευνητικής Κοινότητας. Καλούμε όλους τους Εργαζόμενους στην Έρευνα να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας από 11:00 ως τέλος του ωραρίου την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009, συγκέντρωση έξω από τη Γ.Γ.Ε.Τ. στις 11:30 και μετά πορεία στο ΥΠ.ΑΝ. Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε., να γίνει ημερίδα με εκπροσώπους των Κομμάτων, καθώς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Ε.Ε και των Ομοσπονδιών. Οι Πρόεδροι Τάσσος Σταύρος Πάνος Γεωργίου Πετράκης Αριστείδης Συγκέντρωση υπογραφών για την υποστήριξη του ΕΙΕ http://www.eie.gr/petition-gr_sign.asp
Τρίτη 23 Ιουνίου 2009
πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...
στην πλατεία του χωριού...
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
O Tom Regan, η φιλοσοφία και το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων
Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
άγιε νικόλα φύλακα κι άγια θαλασσινή...
Σάββατο 20 Ιουνίου 2009
κανένας λογικός άνθρωπος...
«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί φέρονται οι αξιωματικοί της αστυνομίας αναφορικά με την ομολογία του αποφυλακισμένου (χθες) αντιεξουσιαστή, Νίκου Κουνταρδά, ότι είναι ο δολοφόνος του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη (στις 2 Ιανουαρίου 2005 στην Κηφισιά). Στον ανακριτή παραπέμφθηκε ο 32χρονος. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για σύγχυση στα λεγόμενά του, αλλά και ψυχική διαταραχή, και δεν αποκλείουν να ζητήσουν να εξεταστεί από ειδικό ιατρό. «Αναλαμβάνω την ευθύνη, φοβάμαι για τη ζωή μου γιατί με παρακολουθούν», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς, επισκεπτόμενος αυτοβούλως τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής» [http://www.tvxs.gr/v14611]