Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

για το καλό τους...

Βρέχει ναρκω-μπάλες σε προαύλια φυλακών Του Κωστα Oνισενκο
"Με «ρίψεις» στο προαύλιο των φυλακών, μέσα σε φόδρες ρούχων και σόλες παπουτσιών ή «ποτισμένα» σε υφάσματα εξακολουθούν να περνούν τα ναρκωτικά στις φυλακές, έστω κι αν έχουν γνώση για τους τρόπους «εισαγωγής» τους οι φύλακες".
Αν όχι για κάποιον άλλο από τους πολλούς λόγους που θα είχα για να ασχοληθώ μ' αυτό το δημοσίευμα, το κάνω γιατί το χρωστάω σε μια νεαρή γυναίκα που βγήκε πρόσφατα απ' τη φυλακή, με το αποφυλακιστήριο στο χέρι αλλά χωρίς ούτε καν μια ανεπίσημη καταγραφή των, "νομίμως χορηγούμενων" στη διάρκεια του εγκλεισμού της, ψυχοφαρμάκων από τα οποία είχε εξαρτηθεί και ήταν δεδομένο ότι η απότομη διακοπή τους θα της δημιουργούσε πρόβλημα. Και άσχετα με το τι έκανε εκείνη και το πώς τα κατάφερε εντέλει, πώς σκεφτόταν οι υπεύθυνοι ότι θα αντιμετώπιζε την "νόμιμη" εξάρτηση βγαίνοντας απ' τη φυλακή;
Ορίζεται, λοιπόν, ως εξής ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να απασχολήσουν το κοινό τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα:
"Οι συχνές κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ο μεγάλος αριθμός έγκλειστων χρηστών και οι θάνατοι από χρήση μέσα στις φυλακές αποτυπώνουν το πρόβλημα, που απασχολεί την κοινή γνώμη και τις αρχές μόνον ύστερα από κάποιο τραγικό συμβάν και κατά κανόνα για βραχύ χρονικό διάστημα [...] Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης στις φυλακές αντιμετωπίζεται ώς ένα βαθμό με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Ωστόσο, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η συνταγογράφηση γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και αφού προηγηθεί εξέταση από ψυχολόγο, κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα ψυχοφάρμακα χορηγούνται και «με τις χούφτες»".
Και είναι εμβληματικό το κλείσιμο του δημοσιεύματος: "Οι περισσότερες γυναίκες στις φυλακές κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, με αποτέλεσμα ύστερα από καιρό να θεωρούνται απολύτως εξαρτημένες. Από τις πληροφορίες που έχουμε, τα ψυχοφάρμακα δεν δίνονται έπειτα από σχετική ιατρική γνωμάτευση ούτε αυτά τα άτομα παρακολουθούνται τακτικά από ψυχολόγο», συμπληρώνει η κ. Δρόσου, φωτογραφίζοντας το καθεστώς που εξακολουθεί να επικρατεί στα «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών ουσιών" Και καθώς ως μείζον ζήτημα αναδεικνύονται οι "ναρκω-μπάλες στο προαύλιο" ή άλλες μέθοδοι επινοητικών κρατούμενων, η ιατρικού χαρακτήρα κατάχρηση μοιάζει να συμπληρώνει απλώς την ίδια εικόνα, το πλαίσιο δεν της επιτρέπει να αναδυθεί ως άλλη εικόνα: μια απρόσμενη δήλωση, η οποία πάει ν' αλλάξει το πλαίσιο θέτοντας ζήτημα ιατρικής κατάχρησης, αλλά η μετατόπιση αποφεύγεται, άτεχνα έστω και βιαστικά, και ο κύκλος κλείνει με μια γενική και χωρίς ταλαντώσεις αναφορά στο "καθεστώς που εξακολουθεί να επικρατεί στα «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών ουσιών".
Η χρήση παράνομων ψυχότροπων ουσιών υπάγεται στην κατηγορία των λεγόμενων "εγκλημάτων χωρίς θύμα" [victimless crimes], όπου δράστης και θύμα ταυτίζονται στο πρόσωπο του χρήστη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της αποποινικοποίησης της χρήσης, αλλά ας μην ανοίξουμε τώρα αυτό το κεφάλαιο, γιατί το ζήτημα που θέλω να θίξω είναι ότι στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους κρατούμενους και στην συνακόλουθη εξάρτηση, οι ρόλοι δράστη και θύματος είναι σαφώς διακριτοί: "Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης στις φυλακές αντιμετωπίζεται ώς ένα βαθμό με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων": χορηγούνται, κάποιος αποφασίζει τι και σε ποιον θα το χορηγήσει. Και γίνονται ακόμα πιο διακριτοί οι ρόλοι, γιατί η χορήγηση ψυχοφαρμάκων δεν εντάσσεται σε κανένα θεραπευτικό σχεδιασμό, όπως ρητά -κυνικά σχεδόν- ομολογείται. Δεν αφορά δε καν τους εξαρτημένους, καθώς είναι ένας συνήθης τρόπος κατευνασμού των αντιδράσεων των εγκλείστων απέναντι στα δεινά του εγκλεισμού.
Ως εάν η ουσιοεξάρτηση από τα χορηγούμενα στη φυλακή ψυχοφάρμακα να έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά από την λήψη παράνομων ουσιών: η μια είναι χρήση, η άλλη είναι κατάχρηση. Αξιωματικά.
Θύτες και θύματα ένα κουβάρι; Καθόλου. Το κορυφαίο σημείο της αφήγησης παραμένει αμετακίνητα το ίδιο: "Ποιος τους είπε να εγκληματίσουν και να βρεθούν στη φυλακή;" Τα υπόλοιπα είναι ατυχείς στιγμές ή, πιο συχνά, αναπόδραστες συνέπειες ενόψει της ομαλής λειτουργίας της φυλακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου