"Το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αντιμετωπίσει την αύξηση της εγκληματικότητας, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα «χτυπηθεί» με το έγκλημα και θα δώσει την απάντησή της στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, σοβαρά εγκλήματα παρουσιάζουν αύξηση. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο υπουργός, τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι εκβιασμοί κατά 60%, οι ληστείες σούπερ μάρκετ κατά 50%, οι ληστείες τραπεζών κατά περίπου 43%. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέδεσε και την τρομοκρατία με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα και είπε ότι όλο αυτό το φάσμα θα αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Η υπηρεσία αυτή θα έχει επιμέρους τμήματα, για τομείς εγκλημάτων όπως οι απάτες, το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα ναρκωτικά, μαφιόζικες δράσεις αντιγραφή εμπορευμάτων, τρομοκρατία κλπ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, λειτουργεί επαναστατικό ταμείο, στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από ληστείες και απαγωγές και τα χρήματα χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατία για την αγορά όπλων, ρουκετών κλπ. «Σύντομα», σημείωσε, «θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη δικαιοσύνη». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού, είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων. «Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αποκάλυψε επίσης ότι θα στείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών και το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ. «Να σταματήσει η διακίνηση εγκλήματος μέσα από τις φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης"
[http://www.tvxs.gr/v28795]
Σε γενικές γραμμές τα ίδια σημεία από την συνέντευξη Τύπου του Υπουργού, υπό διαφορετικό τίτλο και με διαφορετική ταξινόμηση [αξιολόγηση] των επιμέρους ενοτήτων του σχεδιασμού, μπορεί να δει κανείς και στις σελίδες:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1087741&lngDtrID=244 Νέα αντιεγκληματική πολιτική, Κεντρική υπηρεσία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος ανήγγειλε ο Μ.Χρυσοχοΐδης
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=305866&dt=21/12/2009 Μιχάλης Χρυσοχοϊδης «Η Ελληνική Αστυνομία θα χτυπηθεί με το έγκλημα»
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/12/2009_315384
Ο υπουργός Προστασίας αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της ΕΛ.ΑΣ καθώς και στη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας για το οργανωμένο έγκλημα
Ενώ κάπως διαφοροποιημένη παρουσιάζεται η είδηση στην Ελευθεροτυπία [http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=114215], όπου υπό τον τίτλο: «Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Αλλάζει πρόσωπο η Αστυνομία». Στη δημοσιότητα η αντιεγκληματική πολιτική», αναφέρεται επίσης στο ότι έχουν εντοπιστεί οι "κόκκινες ζώνες" της χώρας και έχουν καταρτιστεί 233 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, ενώ: "Παράλληλα, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών, αλλάζει το σύστημα μεταθέσεων, καθιερώνεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τις αστυνομικές υπηρεσίες και ειδικές οικονομικές συμφωνίες με τους διοικητές αν έχουν αποτελέσματα και προωθείται ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας με τους συναρμόδιους φορείς, ακόμη και την Εκκλησία».
Κατά συνέπεια, μέρος μόνον της εικόνας μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο που μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις στον Τύπο και, κατά βάση, στα ειδικότερα σημεία στα οποία δόθηκε η έμφαση ανάλογα με την πολιτική του κάθε μέσου, καθώς αναπαράγεται αυτούσιος ο θεσμικός λόγος στη συνοπτική εκδοχή [εκδοθέν δελτίο Τύπου] που προσφέρθηκε από τις αρμόδιες αρχές στα ΜΜΕ. Μέσα από αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ορίζεται μια κατάσταση περίπου έκτακτης ανάγκης ["στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού"], την οποία τεκμηριώνει η παράθεση ποσοστών αύξησης μορφών εγκληματικότητας [στοιχείο που δεν επιτρέπει τον έλεγχο, καθώς δεν γνωρίζουμε ούτε με βάση ποια στοιχεία προκύπτει αυτή η αύξηση ούτε σε σχέση με ποια χρονική στιγμή, ως εάν οι αριθμοί να αποτελούν αυταπόδεικτο επιχείρημα], το δε αίτημα των πολιτών για ασφάλεια δεν απαιτεί καν τεκμηρίωση ως λογικό επακόλουθο της εξαιρετικής συνθήκης στην οποία παραπέμπει. Ο ορισμός της συνθήκης, όμως, ουσιαστικά επικαλύπτει τα επιμέρους εξαγγελθέντα μέτρα τα οποία δεν προσθέτουν τίποτα στις πρόσφατες πρακτικές των διωκτικών αρχών τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός συνεχίζει να υπερασπίζεται σθεναρά. Αντίθετα, θα έλεγα ότι μάλλον υπολείπονται, στο βαθμό που δεν επιχειρείται καν η θεσμική νομιμοποίησή αυτών των πρακτικών η οποία θα τις ενέτασσε στην επικράτεια του δικαίου ως κανόνες και όχι ως εξαίρεση. Κι όμως το ζήτημα ενυπάρχει σ' αυτές τις λίγες γραμμές, και μάλιστα με όρους κοινωνικού αιτήματος: "Η ελληνική Αστυνομία θα κτυπηθεί με το έγκλημα"! Η λέξη "κτύπημα" αβίαστα επαναφέρει την υλική εκδοχή της βίας της οποίας η νομιμότητα αμφισβητήθηκε και μάλιστα από ισχυρούς φορείς λόγου,* παραπέμποντας στην υλικότητα των "αντιπάλων"· η μάχη θα δίνεται σώμα με σώμα· το υλικό σώμα του παραβάτη απέναντι στο υλικό σώμα της εξουσίας το οποίο δεν λειτουργεί απλώς ως φυσική παρουσία αλλά ως πολεμική μηχανή: Η εξαίρεση ως κανονικότητα ή η μη κανονικότητα προς αποκατάσταση της κανονικότητας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
*Βλέπε http://crimevssocialcontrol.blogspot.com/2009/12/blog-post_9021.html http://crimevssocialcontrol.blogspot.com/2009/12/2009_16.html http://crimevssocialcontrol.blogspot.com/2009/12/2008.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου