Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο ΛΑΟΣ δια του αρχηγού του, όπως δημοσιεύεται στο http://www.tvxs.gr/v27412
ΘΕΜΑ: Η ετοιμότητα των Ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση τυχόν επανάληψης επεισοδίων κατά την 6η Δεκεμβρίου
κ. Πρωθυπουργέ,
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, εκφράζονται φόβοι για εκδήλωση επεισοδίων βίας κατά τις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα του θανάτου, πέρυσι, του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για προσέλευση αλλοδαπών αντιεξουσιαστών, με στόχο την πρόκληση αναταραχής. Ταυτόχρονα, στην αγορά επικρατεί ανησυχία διότι, εκτός από την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσή της, εγείρεται το ερώτημα για την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η, μόλις προ ολίγων ημερών, εξώδικη δήλωση-πρόσκληση-διαμαρτυρία μεγάλης ομάδας καταστηματαρχών του κέντρου των Αθηνών, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη -με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς- με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανή επανάληψη των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:
Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αποτρέψει τυχόν επανάληψη βίαιων εκδηλώσεων;
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Γ. Καρατζαφέρης
Δεν έχει νόημα πια να σχολιάσει κανείς το ύφος, τις αλληλουχίες, τις προτεραιότητες που θέτει η ερώτηση του ΛΑΟΣ. Δεν έχει νόημα. Ποιος ευθύνεται, όμως, για τη δημιουργία του κλίματος που παράγει τέτοιες ερωτήσεις στη Βουλή; Διότι είναι από τις φορές που ο ΛΑΟΣ τρέφεται από τα έτοιμα, όπως ευφυώς υπενθυμίζει κιόλας με την αναφορά όχι σε γεγονότα αλλά σε δημοσιεύματα ["Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, εκφράζονται φόβοι για εκδήλωση επεισοδίων βίας κατά τις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την 6η Δεκεμβρίου"]. Και όχι απλώς τρώει από τα έτοιμα αλλά δεν χρειάζεται καν να εμπλουτίσει το μενού.
Δεν είναι όνειδος, λοιπόν, να κατατίθεται μια τέτοια ερώτηση στην Βουλή με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτό το έγκλημα ήταν προαναγγελθέν, καθώς μήνες τώρα δημοσιεύονται δηλώσεις φορέων θεσμικού λόγου που υπερβαίνουν και το ίδιο το περιεχόμενο της ερώτησης σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια κλίματος επερχόμενης καταστροφής.
Όνειδος είναι να πρέπει ν' απαντήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη λήψη έκτακτων μέτρων καταστολής με αφορμή την επέτειο [ως πολεμικό γεγονός] και όχι για τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλοι εκτελεσμένοι Αλέξανδροι. Στις 6 Δεκέμβρη ή την όποια μέρα του όποιου μήνα...
Για την επέτειο ως μνήμη, δηλαδή.
ΥΓ Σε πλαϊνή αίθουσα παίζεται η συναφούς περιεχομένου επίκαιρη ταινία τρόμου, με τίτλο: Ανησυχεί για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια η ΠΟΣΔΕΠ [http://www.tvxs.gr/v27456, όπου αναφέρεται ως πηγή το Σκάι] Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει ένα υστερόγραφο, άρα θα περιοριστώ στο κλείσιμο:
[Γ]ια το λόγο αυτό, και εκφράζοντας -πιστεύουμε με απόλυτο αίσθημα ευθύνης- τη βούληση της μεγάλης πλειονότητας των συναδέλφων αλλά και των λοιπών μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητάμε:
1) Από τις Πρυτανείες των ιδρυμάτων να μελετήσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το τεράστιο θέμα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούν να λειτουργούν απερίσπαστα -δημιουργικά και ακαδημαϊκά- 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες το χρόνο κατά τα γνωστά διεθνή πρότυπα.
2) Από το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων να εισαγάγει το γενικότερο θέμα της «ποιότητας της ακαδημαϊκής ζωής μέσα στα Πανεπιστήμια» για συζήτηση -αν είναι εφικτό ως έκτακτο- ακόμα και στην επόμενη Σύνοδο του Λαυρίου, 11-12 Δεκεμβρίου 2009.
3) Από τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς δασκάλους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός μαζικού, ειρηνικού, κινήματος κατά της βίας μέσα στα πανεπιστήμια μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών μας και των άλλων εργαζόμενων. Ένα τέτοιο κίνημα προφανώς χρειάζεται την ουσιαστική συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων των συνιστωσών της οργανωμένης κοινωνίας. Η διαμόρφωση και παγίωση ενός άλλου «ακαδημαϊκού πολιτισμού» είναι ένα από τα αναγκαία προαπαιτούμενα.
4) Από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους φορείς της Πολιτείας –κεντρικούς και τοπικούς- να ανταποκριθούν επιτέλους στο από χρόνια οφειλόμενο χρέος τους να προστατεύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ένα χρέος που έχει οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό αλλά και πολιτισμικό χαρακτήρα.
5) Από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα έμπρακτα και ξεκάθαρα. Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε την ουσιαστική συμβολή τους –μέσα από διάλογο και κοινά αποφασισμένες συγκεκριμένες δράσεις- στην εξάλειψη των αιτίων που παράγουν αυτά τα φαινόμενα.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η Γραμματέας
Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου