Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

η δίκη του Αλέξη...*


Ενόσω δυο πόλεις ερίζουν για τη μη διεξαγωγή της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα δικαστήριά τους και η οικογένεια του θύματος ζητά το αυτονόητο, δηλαδή να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς να παρεμποδίζουν ειδικοί όροι αυτή τη διαδικασία, ενόσω η υπόθεση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αρχαίας τραγωδίας, υπάρχει αυτό το "η δίκη του Αλέξη" να σηματοδοτεί όχι παραδρομές ή γλωσσικές ευκολίες του δημοσιογραφικού λόγου αλλά κάτι που μοιάζει με την αλήθεια.
Με μια αλήθεια που υπερβαίνει ακόμα και την αναλγησία με την οποία ανασύρθηκαν φάκελοι και δυσφημιστικά στοιχεία για το θύμα πριν ακόμα γίνει η κηδεία του. Μια αλήθεια που τρέφεται ένα χρόνο τώρα απ' τις σάρκες του νεκρού παιδιού, μια αλήθεια που τον καθιστά υπεύθυνο για όσα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβρη και όσα "φημολογείται" ότι θα συμβούν τον φετεινό... Με πρωτοστατούντα τον θεσμικό λόγο περί αναμενόμενων ταραχών και εξοπλισμού της αστυνομίας για την καταστολή τους, το διακύβευμα έπαψε να είναι η απονομή της δικαιοσύνης κι έγινε η τήρηση της τάξης.
Για να γίνει πια η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζήτημα δημόσιας τάξης** και, ως τέτοιο, να χάσει τον πυρήνα του, την δική του αυταπόδεικτη αλήθεια: γιατί θα πρέπει να θυμάται η ελληνική κοινωνία την 6 Δεκέμβρη 2008; Για τις φωτιές και τις βιτρίνες!...
Η δίκη του Αλέξη.
Που κανείς δεν τη θέλει στην πόλη του γιατί, όπως λέγεται, θ' ανάψουν πάλι φωτιές, θα σπάσουν πάλι βιτρίνες...
"Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αναβληθεί η δίκη" ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Να αναβληθεί.
Η θεσμική επιβεβαίωση της αλλαγής των όρων, της αλλαγής των ρόλων, της τραγωδίας που χάνει την πεμπτουσία της όταν η αυλαία κλείνει έχοντας από τα πριν εξοστρακίσει την κάθαρση.*Μ' αυτή τη διατύπωση αναφέρεται το θέμα σε δημοσιεύματα του tvxs.
** "Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αναβληθεί η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Βούγιας τόνισε ότι την απόφαση θα λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η άποψη της οικογένειας, η οποία έχει υποβάλλει αίτημα να διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού" http://www.tvxs.gr/v25984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου