Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

μετρώντας ενοχές...Ανάμεσα στα πιο εύκολα ζητήματα που έχουμε συζητήσει στην τάξη είναι τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών αποκλεισμού και όχι ενσωμάτωσης. Πλούσια βιβλιογραφία βοηθάει τη συζήτηση, πολλά και τα παραδείγματα που ενίοτε  παραπέμπουν στην άμεση εμπειρία των συμμετεχόντων, ενώ και μόνον η αναφορά στις κατασκευές της κατηγορίας του Άλλου -του διαφορετικού, του αλλόδοξου, του μιαρού, του επίφοβου…-  λειτουργεί σαν συνεκτικό υλικό των επιμέρους επιχειρημάτων. Μοιάζει τόσο απλό που πολλές φορές ξεχνάω ότι είναι κι αυτή μια κατασκευασμένη πραγματικότητα που επιτελείται στον περιορισμένο χώρο της πανεπιστημιακής αίθουσας, ένα ακόμα μάθημα που θα ολοκληρωθεί με το πέρας των εξετάσεων και τα διδακτικά βιβλία, που με τόσο κόπο διάλεξα, θα μπουν στα κιβώτια των αναμνήσεων της φοιτητικής ζωής σαν ξεκινήσει η άγρια μάχη της επιβίωσης στην πραγματική ζωή. Απλό παράδειγμα μεγάλων επενδύσεων με μέτρια απόδοση αλλά η φτώχεια φέρνει γκρίνια ή άλλα παρατράγουδα και τους  τελευταίους μήνες βιώνω σαν αναπηρία τη δυσκολία μου να επικοινωνήσω νηφάλια τις σκέψεις μου. Για να το πω όσο πιο απλά γίνεται με ένα παράδειγμα ακόμα, εάν ήξερα πια τι εννοώ ως αριστερά, θα της θύμωνα που λίμαξε και, αντί να τρέφει, τρώει τα παιδιά της σαν να ήταν τούτη  η ανθρωποφαγία η ζωτική λύμφη που θα διαιωνίσει την ύπαρξή της, συντονισμένη με τις μεγάλες συζητήσεις που νομιμοποιούν τους αποκλεισμούς.  Έτσι κι αλλιώς, δηλαδή, η αίσθηση είναι αυτή της ορφάνιας ή του πένθους για τον αποκλεισμό απ’ τη συζήτηση για την πραγματική κρίση, που είναι εξ ορισμού ανθρωποφαγική και ούτε θα περίμενε κανείς να είναι διαφορετική, να μας δίνει χρόνο να βρούμε το βηματισμό μας, να βάλουμε στην άκρη τον καθρέφτη μας και να συνομιλήσουμε.
Ας επικοινωνήσω, λοιπόν, μια τελευταία είδηση, ενόψει μελλοντικού σχολιασμού της

Υπολογιστής-προφήτης προλαμβάνει το έγκλημα

Σούπερ λογισμικό βγαλμένο από το σινεμά υπολογίζει πού και πότε θα γίνει αξιόποινη πράξη

ΛΟΝΔΙΝΟ Η πραγματικότητα αντιγράφει το σινεμά (το οποίο, με τη σειρά του, αντέγραψε τη λογοτεχνία): εμπνεόμενο από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Μinority Report», ένα ειδικό πρόγραμμα που επινόησε και κατασκεύασε η εταιρεία ΙΒΜ θα προλαμβάνει το έγκλημα προτού καν αυτό συντελεστεί. Το κομπιούτερ- προφήτης, που θα προβλέπει και θα αποτρέπει το έγκλημα, χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και αρχίζει να λειτουργεί πιλοτικά από αύριο στη Βρετανία.

Ο αμερικανικός κολοσσός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «CRUSΗ», αρκτικόλεξο του Criminal Reduction Utilising Statistical Ηistory, δηλαδή «Μείωση εγκληματικότητας με τη χρήση στατιστικής». Ενας υπολογιστής με πρόσβαση σε τόνους πληροφοριών, αναλύει εγκληματολογικά δεδομένα όπως προφίλ κακοποιών, στατιστικές, μέχρι και κλιματολογικές συνθήκες. Κατόπιν, δίνει την... ετυμηγορία του σχετικά με το πότε και το πού θα γίνει το επόμενο έγκλημα, ακριβώς όπως και στο προφητικό μυθιστόρημα «Μinority Report» του Φίλιπ Ντικ, που έγινε ταινία το 2002 από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Στην ταινία, μια οργάνωση με το όνομα «Ρrecrime», επιχειρεί να σταματήσει τους επίδοξους δολοφόνους προτού διαπράξουν το έγκλημα χρησιμοποιώντας τρία άτομα με ψυχικά χαρίσματα.

Η αστυνομία του Μέμφις, στις ΗΠΑ, η οποία ήταν η πρώτη που έκανε χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, διαπίστωσε μια δραματική μείωση της εγκληματικότητας της τάξεως του 31%. Τη βοήθεια του συγκεκριμένου λογισμικού ζήτησε τον περασμένο Ιανουάριο και η αστυνομία του Χόλιγουντ, η οποία, με τη συνδρομή του «CRUSΗ», κατάφερε να συλλάβει, μέσα σε έναν μήνα, περισσότερους από 50 εμπόρους ναρκωτικών.

Διαβάστε περισσότερα:
3 σχόλια:

  1. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να πει κανείς την αλήθεια, που έλεγε και ο άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για την ανάγκη του καθενός να μην είναι ο άλλος στις μεγάλες διηγήσεις, ανάμεσα σε άλλα -τόσα πολλά, μέσα σε μια δεκαετία, ξεχάσαμε τις αποδείξεις για τον καταλογισμό ενοχής και κάθε αρχή ποινικού δικαίου, ξεπεράσαμε ελαφρά τη καρδία τις "ενδείξεις" που έφερε ο τρομονόμος, επανερχόμαστε και στη φυσιογνωμία του εγκληματία (Lombroso) και φτάσαμε ενώπιον της καταστολής χάριν πρόληψης! και όπου ευάλωτος- φτωχός- και η μοίρα του...αυτός ο σκοτεινός αριθμός... χωρίς ορίζοντα και ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δυστυχώς έτσι είναι, οι αποδείξεις ενοχής που γνωρίζαμε γίναν χαρακτηριστικά υπόπτων, η καταστολή αναπροσανατολίζεται στην καταγραφή υπόπτων, μιας δεξαμενής απ' την οποία αντλούνται οι κρινόμενοι ως ένοχοι και στον 21ο αιώνα αναπολούμε τις αρχές του Διαφωτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή