Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Χρυσή Αυγή και Στρατηγικές Διαχείρισης της Κρίσης. Παρουσίαση του βιβλίου

Παρουσίαση του βιβλίου των Μάριου Εμμανουηλίδη και Αφροδίτης Κουκουτσάκη, "Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης", εκδόσεις futura, Αθήνα, κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, 11 Νοεμβρίου 2013

Πρόλογος: Δέσποινα Κουτσούμπα,
Συντονίζει ο Δημήτρης Ψαρράς.
Ομιλητές:
1. Θανάσης Λάγιος, διδάκτορας φιλοσοφίας, 04:30 - 23:00
2. Γιάννης Μηλιός, οικονομολόγος, ΕΜΠ, 23:00 - 49:00
3. Θωμάς Παπακωνσταντίνου, υπ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας, 49:00 - 01:09:00
4. Σταύρος Σταυρίδης, καθ. αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ, 01:09:00 - 01:39:00
Δευτερολογίες, 01:39:00 - 02:08:07

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Θανάσης Λάγιος, Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης: Σκέψεις γύρω από τον φασισμό


Εισήγηση στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Μάριου Εμμανουηλίδη και Αφροδίτης Κουκουτσάκη Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης, εκδόσεις futura, Αθήνα 11.11.2013

Είθισται μία βιβλιοπαρουσίαση να αποτελεί μία συνάντηση αναγνώσεων, ενδεχομένως διαφορετικών μεταξύ τους, δηλαδή όχι απαραίτητα αντιφατικών ή αντιθετικών, αλλά ενεργοποιημένων μέσα από διαφορετικές προοπτικές. Ασφαλώς, όμως, η συνάντηση των αναγνώσεων έχει ως στόχο την ανάδειξη του υπό συζήτηση βιβλίου είτε μέσα από την συμφωνία είτε μέσα από τη διαφωνία με την προοπτική των συγγραφέων. Αυτή η προφανής διαπίστωση προϋποθέτει ένα διόλου προφανές ερώτημα: για ποιο λόγο πρέπει να αναδειχθεί και να συζητηθεί σήμερα το βιβλίο των Εμμανουηλίδη & Κουκουτσάκη; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο νου και στα χείλη σχεδόν αυθόρμητα και δίχως ιδιαίτερη δυσκολία, είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο σχετικό με την Χρυσή Αυγή, δηλαδή σχετικό με το απόλυτο κακό που έπληξε εσχάτως την ελληνική κοινωνία, και επομένως είναι επείγουσα πολιτική ανάγκη και ύψιστο πολιτικό καθήκον να αναδειχθεί η σκοτεινή πλευρά αυτού του φαινομένου. Άλλωστε όλες οι δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου έχουν στρέψει τα βέλη τους απέναντι στους χρυσαυγίτες, καθώς ο λόγος περί αντιφασισμού υποκαθιστά εκκωφαντικά τη σιωπή περί αντικαπιταλισμού. Εντούτοις, όσο προφανής και αν είναι αυτή η απάντηση, άλλο τόσο παραπλανητική είναι, διότι σίγουρα θα απογοητευθούν όσοι ελπίζουν να διαβάσουν ένα βιβλίο για την εγκληματική συμμορία της Χ. Α., ένα βιβλίο που να αφηγείται το εύπεπτο και χιλιοειπωμένο παραμύθι περί φασισμού, το οποίο μέσα από τα αντιφασιστικά δελτία των 8, μας γυρνάει στην παιδική μας ηλικία: «Περπατώ περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ. Λύκε-λύκε είσαι εδώ;».

Amanda Beech, Final Machines, 2012

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Το σκάνδαλο ‘Ψυχαργώς’ στην μνημονιακή ολοκλήρωσή του: Ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και εξαθλίωση των ψυχικά πασχόντων

                                            αντίσταση στην διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας
                                            σημαίνει διεκδίκηση ενός χειραφετητικού συστήματος
                                       που αποκαθιστά τον Λόγο και τα δικαιώματα
των συνανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία 

                                
Ένα προμελετημένο έγκλημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρο της Ψυχικής Υγείας, με την αδίστακτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών μέσω του μνημονίου, που οδηγούν με ραγδαίους ρυθμούς στην περαιτέρω κοινωνική απόρριψη/εξοστρακισμό των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, μέσα από την πλήρη και στοχευμένη απεξάρθρωση/διάλυση του συστήματος των δημόσιων υπηρεσιών και την αντικατάστασή τους από πλήρως ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και δήθεν «μη κερδοσκοπικές» (ΜΚΟ), όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι θα μπορούν να πληρώσουν.

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Για την παρουσίαση του βιβλίου Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης

Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης
Μάριος Εμμανουηλίδης - Αφροδίτη Κουκουτσάκη
Εκδόσεις Futura, Ιούνιος 2013

Τα δύο κείμενα αυτού του τόμου αναφέρονται στο αντικείμενο ΧΑ, χωρίς όμως να εξαντλούνται σε ένα close reading της παρουσίας της, καθώς η κίνηση είναι από την απορία της φασιστικής παρουσίας στο εγχείρημα μιας έκθεσης του παρόντος ως πολύπλοκης και αντιφατικής διαδικασίας της αναδιάταξης των τρόπων εξουσίας. Ειδικότερα, το εγχείρημα συνίσταται στη διερεύνηση των συνθηκών που επέτρεψαν την πιθανότητα εμφάνισης της Χρυσής Αυγής και τη στρατηγική της λειτουργία, και όχι στα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της παρούσας μορφής του ρατσισμού-φασισμού, αυθόρμητου, κομματικού ή κρατικού.
Στο πρώτο κείμενο αναζητείται η θετική συσχέτιση ανάμεσα στις στοχευμένες ρατσιστικές πρακτικές των εξουσιών (τόσο κρατικών όσο και χρυσαυγίτικων) και στην παραγωγή ενός μετα-κρισιακού πληθυσμού εργασίας υποτιμημένης αξίας και πειθαρχημένης γενικής νόησης, ένα μετα-κρισιακό πληθυσμό σε κατάσταση διαρκούς κρίσης.
Το δεύτερο κείμενο, με κεντρικό άξονα τις έννοιες νομιμότητα και νομιμοποίηση, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στις πρακτικές της ΧΑ και τις μορφές με τις οποίες ασκείται η θεσμική βία σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπου οι ποινικές πρακτικές συνιστούν κρίσιμο πεδίο, όχι μόνον από την άποψη της καταστολής αλλά από την άποψη του πολιτισμικού τους περιεχομένου και των νοημάτων που επικοινωνούν.
Στόχος των κειμένων δεν είναι να ορίσουν τη ΧΑ ως σημειακό αντικείμενο, ως αποτέλεσμα του συνόλου των δυνάμεων που το καθορίζουν και το εξηγούν, αλλά να την εντάξουν σε ένα στρατηγικό πεδίο δράσεων και δυνάμεων, των οποίων οι μετατοπίσεις, οι καμπυλώσεις, οι εντάσεις όρισαν την πιθανότητα της παρουσίας και της δυναμικής της. Να ερευνήσουν τη συναρμογή των δυνάμεων, δυνάμεων ασταθών και δυνητικών, εντός της οποίας κατέστη πιθανή και λειτουργεί η παρουσία της, χωρίς να εγκλωβιστούν στην τυραννία της εξήγησης.