Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

κατασκευάζοντας το ένοχο θύμα




https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/10/kostopoylos.jpg

 Ακόμα και εάν κάποιος, θεσμικά υπεύθυνος κατά προτίμηση, έμπαινε στον κόπο να συνδέσει το σύνολο από τις εικόνες που 
κοινοποιήθηκαν, με φωτογραφίες και βίντεο, σε μια κατά το δυνατόν συνεκτική αφήγηση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, και πάλι δεν θα είχαμε τίποτα άλλο παρά μια αποσπασματική αφήγηση, γιατί η πραγματική πραγματικότητα χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα μαζί με την τελευταία του πνοή. 
Ωστόσο, με κάποιο τρόπο, θα μπορούσαν έτσι να τεθούν, απαιτώντας απάντηση, τα ερωτήματα που εκκρεμούν ενάμιση μήνα τώρα και που τα αναμασάμε μεταξύ μας στα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή σ’ έναν άλλο πλανήτη από αυτόν στον οποίο παράγονται οι αποφάνσεις, οι «θεσμικές αλήθειες», αυτές απ’ τις οποίες θα παραχθούν χειροπιαστά αποτελέσματα στο κοινωνικό πεδίο. Για παράδειγμα, κάποιος θα όφειλε να απαντήσει γιατί αυτός ο θάνατος δεν αντιμετωπίστηκε απ’ την αρχή ως εγκληματική ενέργεια και να ληφθούν τα συνήθη μέτρα που λαμβάνονται σε τόπους εγκλήματος. Με αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, την γελοιότητα με το μαχαίρι που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι ανατροφοδοτώντας την υπόθεση της ληστείας, με άλλα λόγια την υπόθεση του ένοχου θύματος, του θύματος που ήταν ένοχο για τον θάνατό του, τόσο ώστε να μην έχει σημασία εάν θα βρεθούν αυτοί που τον προκάλεσαν, οι φυσικοί αυτουργοί.
Χιλιοειπωμένα πράγματα ενόσω περιμέναμε  τί θα περιείχε ο φάκελος που θα έστελνε η αστυνομία στις δικαστικές αρχές. Ο κ. Λαμπρόπουλος, γενικώς, μεταφέρει πιστά τις πληροφορίες που θέλει να δημοσιοποιήσει η αστυνομία, ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα πιστής αναπαραγωγής των πρώτων στοιχείων του νέου σεναρίου, που θα συμπληρώσει το αρχικό, το οποίο παραμένει ο βασικός άξονας:[1] το ένοχο θύμα ήταν επιπλέον και ασθενής, «όπως κατέθεσε μια φίλη», άγνωστη η ασθένεια και ως τέτοια επίφοβη, είτε γιατί συμπληρώνει ή ενισχύει την κατάσταση του οροθετικού είτε γιατί μπορεί να αφορά και ψυχική διαταραχή. Εξάλλου, «ένας γνωστός  κατέθεσε ότι πάθαινε κρίσεις πανικού» ενώ «φέρεται να έχουν υπάρξει αναφορές για ενδεχόμενο πειραματισμού του 33χρονου με ναρκωτικές ουσίες».
Ποιος ήταν, λοιπόν, ο Ζακ Κωστόπουλος; Η κάθε πληροφορία αφαιρεί και κάτι απ’ την ταυτότητά του και συγκροτεί μια νέα ταυτότητα, μια αναδρομική αφήγηση της πραγματικότητάς του.
Ποιος ευθύνεται για τον θάνατό του "εκείνη την μοιραία ημέρα"; Μάλλον η κακιά στιγμή καθώς σπαράγματα ιατροδικαστικών εξετάσεων που δημοσιοποιούνται δεν υποδεικνύουν θανατηφόρες βλάβες από το λιντσάρισμα: Η ανθρώπινη ευθύνη, λοιπόν, είναι δευτερεύον στοιχείο εάν από μερικές κλωτσιές πέθανε ένας άρρωστος άνθρωπος, που θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς και μάλιστα με ευθύνη δική του –όπως «ο καθένας γνωρίζει» οι οροθετικοί είναι μιαροί και επικίνδυνοι ετοιμοθάνατοι!
Μετά από ενάμιση μήνα, αυτές είναι οι πληροφορίες και σε κανένα σημείο δεν εμφανίζεται δράστης, έστω και φερόμενος, αντίθετα τα στοιχεία επιστρέφουν στο θύμα, όχι για την κακιά στιγμή αλλά για να παγιώσουν την εικόνα μιας ζωής ανάξιας να βιωθεί:

Βασίλης Λμπρόπουλος
13 Νοεμβρίου 2918, 12:27

Σειρά νέων καταθέσεων που διαφωτίζουν ορισμένες πτυχές του θανάτου του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, φέρεται να περιέχει ο φάκελος που απέστειλε τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ στις δικαστικές αρχές. Κι όλα αυτά εν όψει της παράδοσης τα επόμενα 24ωρα του κρισίμου πορίσματος των τοξικολογικών εξετάσεων, από εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.  
Ο 33χρονος είχε βρει τον θάνατο στη διάρκεια επιδρομής σε κοσμηματοπωλείο και είχε ακολουθήσει ξυλοδαρμός του από τον καταστηματάρχη και έναν περίοικο. Επιπλέον υπήρξε ακινητοποίησή του από ομάδα αστυνομικών και αρπαγή του μαχαιριού που φαίνεται να κρατούσε. Από την αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε ότι ο θάνατός του οφείλεται στα κτυπήματα που δέχθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης που εκδόθηκε πρόσφατα δεν διαπιστώνεται βλάβη στη καρδιά ή άλλο ζωτικό όργανο.
Ωστόσο στον φάκελος που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να περιέχεται η κατάθεση μιας φίλης του 33χρονου που αναφέρθηκε «σε προβλήματα υγείας που δήλωνε ότι αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα». Ακόμη υπήρξε κατάθεση γνωστού του ότι ο 33χρονος «αντιμετώπιζε έντονες κρίσεις πανικού». Τέλος φέρεται να έχουν υπάρξει αναφορές για «ενδεχόμενο πειραματισμού του 33χρονου με ναρκωτικές ουσίες». Κάτι ωστόσο που θα διευκρινισθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις επισταμένες έρευνες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ δεν εντοπίσθηκαν τα δύο άτομα που είναι καταγεγραμμένα σε κάμερα εστιατορίου- κοντά στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος- να συνοδεύουν τον 33χρονο εκείνη την μοιραία ημέρα.
[https://www.in.gr/2018/11/13/greece/ta-nea-stoixeia-tis-el-gia-thanato-tou-zak-kostopoulou/?fbclid=IwAR00VXLODAD5D2KdvzbI4PkMYyUGDAInru2HRdPmT0Gdb5Fc8F79Vf17B3g]


[1] Ο 33χρονος είχε βρει τον θάνατο στη διάρκεια επιδρομής σε κοσμηματοπωλείο και είχε ακολουθήσει ξυλοδαρμός του από τον καταστηματάρχη και έναν περίοικο. Επιπλέον υπήρξε ακινητοποίησή του από ομάδα αστυνομικών και αρπαγή του μαχαιριού που φαίνεται να κρατούσε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου