Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

πόσο απέχει το πανεπιστήμιο από τα δικαστήρια;



       ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΕΛΑΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πανεπιστημιακών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη συνάδελφο Στέλλα Καραγιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία καλείται στις 28/9/2010, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εναγόμενη από τους εκδότες  αδελφούς Κυριακίδη με το αιτιολογικό ότι το Φεβρουάριο του 2003 στην δίκη για τις υπερκοστολογήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων  κατέθεσε ενόρκως ψεύδη, με σκοπό να τους συκοφαντήσει και να τους δημιουργήσει σοβαρό επαγγελματικό πρόβλημα. Η κ. Καραγιάννη κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, όπου με βούλευμα του Εφετείου Αθηνών, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 1995 ενώπιον του δικαστηρίου ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Γ. Παπανδρέου, είχαν  παραπεμφθεί οι αδελφοί Κυριακίδη. Η συνάδελφος παρουσίασε στο δικαστήριο τα συμπεράσματα του ογκώδους πορίσματος  της Επιτροπής την οποία  είχε  συστήσει ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου με αντικείμενο τη διερεύνηση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις υπερκοστολογήσεις συγγραμμάτων.
Η κ. Καραγιάννη ως μέλος της Επιτροπής δούλεψε  εντατικά και  συστηματικά χωρίς κανένα προσωπικό όφελος  για ενάμιση χρόνο προκειμένου να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο  ως ακαδημαϊκός και υπεύθυνη πολίτης.  Είναι κατηγορούμενη γιατί το δικαστήριο την ημέρα της δίκης επέλεξε τυχαία αυτήν να παρουσιάσει το πόρισμα και όχι κάποιο από τα άλλα 2 μέλη της Επιτροπής που είχαν προταθεί από το Υπουργείο. Σήμερα διασύρεται  από τους αδελφούς Κυριακίδη άδικα (έχουν απαλλαχθεί από το δικαστήριο για άλλους λόγους και όχι γιατί αμφισβητήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής στην οποία συμμετείχε η συνάδελφος), ταλαιπωρείται και υφίσταται ηθική και οικονομική ζημία, επειδή εκτέλεσε με συνέπεια το έργο που της ανατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας για τον υπολογισμό της ζημιάς του δημοσίου.
Η δικαστική δίωξη της καθηγήτριας Καραγιάννη αποτελεί πράξη εκφοβισμού των ακαδημαϊκών που δεν σιωπούν σε φαινόμενα εκμαυλισμού της δημόσιας διοίκησης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ανάγκη από συναδέλφους που τιμούν το λειτούργημα τους όπως η συνάδελφος Στέλλα Καραγιάννη.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα καταθέσει το παρόν στην Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ και θα ζητήσει από τη Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ να αναθέσει σε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής την εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην σχετική ακροαματική διαδικασία.
Τέλος, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πράξει το αυτονόητο συμπαραστεκόμενο στην συνάδελφο που διώκεται ακριβώς επειδή άσκησε με συνέπεια το καθήκον που της ανέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου