Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

νόμος, ελευθερία και ψυχιατρική

Αυτό το βιβλίο του αμερικανού αντι-ψυχίατρου Τόμας Σαζ, μας το υπενθύμισε ο Κωνσταντίνος Κολοβός με αφορμή την ανάρτηση περί "χαμένων περιπτώσεων" και πάλι...


Νόμος, ελευθερία και ψυχιατρική

Μια έρευνα του ρόλου των ψυχιατρικών πρακτικών στην κοινωνία

Τόμας Σαζ

Εκδόσεις Αρχιπέλαγος
Σελίδες 432



«Ο Δρ. Thomas Szasz αποδεικνύει με ποιο τρόπο η ιατρική που εφαρμόζεται στα ψυχιατρικά ιδρύματα αποτελεί μορφή τιμωρίας. Ανακηρύσσει την Ψυχιατρική σε μια νέα μορφή κοινωνικής παρέμβασης, «θανάσιμα» επικίνδυνης όταν χρησιμοποιεί τον καταναγκασμό. Αυτό το τολμηρό και εικονοκλαστικό έργο αναλύει τα περισσότερα λάθη που διαπράττονται στο όνομα της ψυχικής αρρώστιας και προτείνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.»

Edward de Granzia, New York Times Book Review

"Ο Δρ. Szasz επιτελεί μια πραγματική συνεισφορά αφυπνίζοντάς μας για τις παραβιάσεις -τις υπάρχουσες και τις δυνητικές- των ανθρώπινων δικαιωμάτων που υποκρύπτονται σε πεφωτισμένα προγράμματα και διαδικασίες που αφορούν την ψυχική υγεία. Με την παράθεση παραδειγμάτων, τονίζει τα μειονεκτήματα των διαδικασιών εγκλεισμού στα ψυχιατρικά ιδρύματα, την ανεπαρκή προστασία που έχουν οι νοσηλευόμενοι σε αυτά και τους κίνδυνους που αναδύονται όταν οι δικαστές και οι ένορκοι εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τη γνώμη του ειδήμονα ψυχίατρου".
Arthur J Goldberg, τ. Πάρεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Περιοδικό του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου




1 σχόλιο:

  1. Μοναδική μορφή, διαφύλαξε την ελευθερία πολλών ανθρώπων με τους αγώνες και παρεμβάσεις του. Περισσότερο από όλα όμως είναι η αφοπλιστική καθαρότητα με την οποία προσεγγίζει το θέμα ψυχιατρική. Μπορεί κανείς να πάρει ένα υπέροχο ζωντανό δείγμα του λόγου του εδώ ( http://cchrgr.blogspot.com/2009/08/blog-post.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή