Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

πώς φτάσαμε εκεί...


Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του Σκάι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εμφανώς εκνευρισμένος και απαντώντας σε προηγηθείσα δήλωση περί "ορδών του Χρυσοχοϊδη" με αφορμή την εκκένωση από την αστυνομία του κατειλημμένου Δημαρχείου Κερατσινίου και τη σύλληψη των καταληψιών, είπε κατά λέξη: "Οι ορδές είναι η δικιά τους στρατηγική απέναντι σε ένα κράτος της δεξιάς ανίκανο να τους αντιμετωπίσει, που τους ανέχτηκε με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στο θάνατο, τη δολοφονία ενός μικρού παιδιού".
Εμφανώς εκνευρισμένος.
Δεν ξέρω, όμως, κατά πόσον αυτός ο εκνευρισμός μειώνει τη βαρύτητα της θεσμικά εκφρασμένης άποψης περί της χρονικής και αιτιακής αλληλουχίας των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ή τι συνεπάγεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη δράση της αστυνομίας στην εφαρμογή του "δόγματος της μηδενικής ανοχής". Ο μέχρι αυτή τη στιγμή πρωτοφανής αριθμός προσαγωγών και συλλήψεων, δείχνει ότι το ελληνικό μοντέλο τείνει να ξεπεράσει τις πρακτικές των ίδιων των εμπνευστών των τεχνολογιών μηδενικής ανοχής. Σε ό, τι αφορά δε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, μια συμβολική αναπαράσταση αποτελεί ήδη η κράτηση των συλληφθέντων σε άλλους χώρους, καθώς ούτε η ΓΑΔΑ δεν αντέχει τέτοιους αριθμούς, ενόσω προετοιμάζεται και η κατάσταση που θα επικρατήσει, σε εργαλειακό και συμβολικό επίπεδο, στους επόμενους χώρους στους οποίους θα μετακινούνται αυτές οι μάζες, περνώντας από το ένα στάδιο της ποινικής διαδικασίας στο άλλο.
Έτσι, ενώ εικάζονται "στρατηγικές" από την μεριά ενός ασαφώς προσδιορισμένου συλλογικού υποκειμένου βίας υπό την εμβληματική ονομασία "κουκουλοφόροι", δεν θα πίστευε κανείς ότι υπάρχει στρατηγική κατάλυσης του κράτους δικαίου. Αυτό που υπάρχει όμως αναμφίβολα είναι ότι ήδη παρήχθησαν πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα καταστρατήγησης κανόνων του κράτους δικαίου, των οποίων μάλλον δεν φάνηκε ακόμα η αντανάκλαση στο κοινωνικό πεδίο. Επικίνδυνα αποτελέσματα, κυρίως γιατί δεν μπορεί να προβλέψει κανείς μέχρι πού μπορεί να οδηγήσουν τις εξελίξεις

2 σχόλια:

  1. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1202290

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδή κατά τη γνώμη μου, μια φωτογραφία δεν είναι 1000 λέξεις αλλά είναι οι[όσες] λέξεις αυτές που δίνουν περιεχόμενο στη φωτογραφία, εγώ αυτό που βλέπω είναι τον κ. Κήττα να κινείται υποβασταζόμενος εντός του χώρου του παν/μίου. το τι έγινε πριν και, κυρίως, το τι έγινε μετά δεν το δείχνει η φωτογραφία. μακάρι να είναι αλήθεια ότι δεν κτυπήθηκε, αλλά αυτό περιμένω να το ακούσω από τον ίδιο. η δε εμπειρία μού είναι ιδιαίτερα οικεία, καθώς σε παλιότερο [πανεκπαιδευτικό] συλλαλητήριο για πολύ λίγο δεν βρέθηκα στην ίδια θέση, ενόσω στεκόμουν με άλλους συναδέλφους στην πόρτα των προπυλαίων για να περιφρουρήσουμε τον χώρο και την γροθιά που με σημάδευε την εισέπραξε συνάδελφος που έτυχε να μετακινηθεί εκείνη τη στιγμή. δεν μιλάω ούτε για προβοκάτσιες ούτε για ορδές "βαρβάρων". ξέρουμε, όμως, ότι σε παρόμοιες συνθήκες έντασης, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί και η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν δείχνει ότι δεν συνέβη την αμέσως επόμενη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή