Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

πάντειο πανεπιστήμιο, παρασκευή πρωί: η αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη

Την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, το βράδυ, τα μέλη ΔΕΠ ενημερωθήκαμε, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Παντείου, ότι το πανεπιστήμιο θα παρέμενε κλειστό επί τριήμερο, χωρίς καμιά αιτιολόγηση ή διευκρίνηση -το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ήταν το παρακάτω:
Το Πανεπιστήμιο θα παραμεινει κλειστό Παρασκευή 13/11, Δευτέρα 16/11 & Τρίτη 17/11.
Από την Πρυτανεία
Το πρωί της Παρασκευής, οι φοιτητές οι οποίοι προφανώς δεν είχαν ενημερωθεί, πήγαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και βρήκαν το πανεπιστήμιο φρουρούμενο από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κάποιοι από τους ένστολους φρουρούς κινούντο και στον πεζόδρομο που συνδέει το νέο κτίριο με το παλιό συγκρότημα των δύο κτιρίων. Τουτέστιν σε χώρο που καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Έτσι, οι φοιτητές πληροφορήθηκαν από την αστυνομία ότι τα μαθήματά τους δεν θα γίνονταν, ούτε επιτεπόταν η πρόσβασή τους στον χώρο γιατί το πανεπιστήμιο θα παρέμενε κλειστό.
Σε όποιους φαίνεται φυσιολογική αυτή η απρόκλητη και αφνίδια κίνηση της Πρυτανείας να κλείσει το πανεπιστήμιο ή δεν τον σοκάρει η εικόνα των συρρεόντων φοιτητών οι οποίοι ενημερώνονται από την αστυνομία για την αναστολή της ακαδημαϊκής τους δραστηριότητας, ε, γι' αυτούς τα πράγματα καλώς καμωμένα ως συνάδοντα και με το καλλιεργούμενο κλίμα για επικείμενη σύρραξη.
Εγώ θα ήθελα μια απάντηση.
Μια τεκμηρίωση της απόφασης της Πρυτανείας, η οποία φαίνεται να πάρθηκε τόσο βιαστικά ώστε να μην συγκληθεί έστω η Σύγκλητος για να αναλάβει και την ευθύνη της υλοποίησής της.
Κυρίως μια απάντηση που δεν θα παραπέμπει στις μιντιακές αφηγήσεις περί του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου ως συνθήκης υψηλής επικινδυνότητας, και η οποία θα συνάδει με την ακαδημαϊκή μας ιδιότητα και την ευθύνη μας απέναντι στους φοιτητές. Μια ευθύνη η οποία -και στον βαθμό που αποδεδειγμένα συντρέχουν σοβαροί λόγοι για το κλείσιμο του πανεπιστημία- συνεπάγεται τουλάχιστον την δική μας παρουσία στο χώρο για να περιφρουρήσουμε τόσο το χώρο όσο και το άσυλο.
Ελπίζω να μην σκεφτούμε εκ των υστέρων τι θα έπρεπε να είχε γίνει και γιατί τέτοιες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται στην ρουτίνα των πρυτανικών αποφάσεων
Και η πρώτη αντίδραση, 18/11: Υπό κατάληψη τελεί από τις 10πμ η Πρυτανεία του Παντείου. Ακολουθεί η ανακοίνωση των φοιτητών-τριών http://www.tvxs.gr/v26431
Και πάλι από φοιτητές η αντίδραση, μεταπτυχιακούς αυτή τη φορά, την αυτόνομη κίνηση μεταπτυχιακών φοιτητών Manifesto
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρύτανης του Παντείου κ. Τσίρης έλαβε μόνος του την απόφαση να κλείσει το Πάντειο εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, υπό τον φόβο των επεισοδίων. Την εφαρμογή της απόφασης "διασφάλισαν" οι αστυνομικές δυνάμεις που τοποθετήθηκαν έξω από το πανεπιστήμιο και απαγόρευαν σε όλους την είσοδο στους χώρους του. Η απαξίωση του θεσμού οδήγησε στο τραγικό ως αστείο γεγονός του να ζητάν οι άνδρες των ΜΑΤ από τους καθηγητές του Παντείου ταυτότητες για να τους επιτρέψουν την είσοδο στο χώρο! Επιπλέον αποτέλεσμα της απόφασης του Πρύτανη ήταν το να απαγορευθεί επί της ουσίας η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου που είχε συγκληθεί με απόφαση του ΔΣ για την Παρασκευή. Ποιος όρισε τον κ. Τσίρη και τον εκάστοτε πρύτανη τοποτηρητή του πανεπιστημίου; Ποιος όρισε την αστυνομία θωρωρό του Παντείου; Από πότε κλείνει το πανεπιστήμιο χωρίς να το έχει συζητήσει καν η Σύγκλητος, το ανώτερο όργανο του Πανεπιστημίου; Από πότε μπορούν να ακυρώνονται πρακτικά οι προγραμματισμένες διαδικασίες συλλογικοτήτων του πανεπιστημίου χωρίς καν αυτές να ερωτώνται; Τα γεγονότα που ακολούθησαν την πορεία του Πολυτεχνείου, όταν και μετά από μία ειρηνική πορεία ακολούθησαν πάνω από 280 τυχαίες προαγωγές που τελικά εξελίχθηκαν σε μόλις 7(!) συλλήψεις δείχνει πως τα προβλήματα της ασφάλειας των πολιτών όχι απλώς δεν αντιμετωπίζονται αλλά αντιθέτως συχνά προκύπτουν από την παρουσία της αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης και ο πρύτανης του Παντείου κ. Τσίρης είναι υπόλογοι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αυτή την κίνηση κατάργησης του ασύλου. Manifesto Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου