Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

για την Χριστίνα και τις όχθες που περιορίζουν την ορμή των νερών

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω του φίλους της ιστοσελίδας crimevssocialcontrol που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χριστίνας Κυριμοπούλου μέσα από τις αναρτήσεις μας, ότι παύω να συμμετέχω στο υπάρχον πλαίσιο υποστήριξης της, το οποίο θεωρώ επικίνδυνα ανεπαρκές ενόψει της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ασφάλειάς της. Για την απόφασή μου αυτή ενημέρωσα την δικηγόρο και την δικαστική επιμελήτρια της Χριστίνας, ενώ την κοινοποίησα και στην εκπρόσωπο του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη της Χριστίνας, αλλά ότι δεν είμαι διατεθειμένη να συνεχίσω να λειτουργώ «πυροσβεστικά», διότι οι όποιες δράσεις ή αποφάσεις μου σε κρίσιμες στιγμές απλώς καλύπτουν την ανεπάρκεια ή την απροθυμία θεσμικά υπεύθυνων ή ειδικών να διαχειριστούν τις κρίσεις που αναπόδραστα εκδηλώνονται εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Η επιλογή μου να υποστηρίξω μέχρι τώρα αυτό το πλαίσιο, με το οποίο ούτως ή άλλως διαφωνούσα επιστημονικά και ιδεολογικά, οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην επίγνωση ότι υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό έλλειμμα στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και περίθαλψης της Χριστίνας, ενώ το καλοκαιράκι αποψίλωσε όχι μόνον το χώρο των υπεύθυνων αλλά και τις «μάζες» των συμπαραστατών που διεκδικούσαν ρόλο κατά την περίοδο πριν την αποφυλάκισή της. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς να συμμετέχω στις λήψεις αποφάσεων που αφορούσαν μείζονα θέματα, καθώς δεν είμαι θεσμικά υπεύθυνη για κάτι τέτοιο ούτε δήλωσα ποτέ την επιθυμία να αναλάβω ευθύνες που δεν μου ανήκουν ή που δεν έχω την απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία για να τις αναλάβω και να είμαι αποτελεσματική, στην πραγματικότητα αναγκάστηκα να διαχειρίζομαι διάφορες και ποικίλης σοβαρότητας καταστάσεις κρίσης, με τεράστιο προσωπικό κόστος, όχι γιατί χάλαγαν τις διακοπές μου, αλλά λόγω της τεράστιας ευθύνης που συνεπάγονταν για την ασφάλεια της Χριστίνας. Ευθύνη η οποία με τρόμαζε μεν, αλλά δεν είχα την πολυτέλεια να διαπραγματευτώ τους όρους ανάληψής της με απόντες ή απρόθυμους τους θεσμικά υπεύθυνους. Δεν δέχομαι, λοιπόν, να συνεχίσω να συμμετέχω σ' ένα αδιέξοδο, εργαλειακό σχήμα που δεν μετακινείται ούτε ένα βήμα προς την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αλλά αναπαράγει και διαιωνίζει τα προβλήματα του.

Για τους λόγους αυτούς αλλά κυρίως επειδή πιστεύω ότι η ζωή και η ασφάλεια της Χριστίνας έχουν την ίδια αξία με οποιουδήποτε άλλου δεν βρέθηκε στη δική της θέση να αποτελεί "περιστατικό", εκφράζω την ευχή να συντονιστούν κάποτε οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι θεσμικά υπεύθυνοι, αναθεωρώντας την μέχρι τώρα πολιτική τής μη ανάληψης ή της μετακύλισης ευθυνών. Με βάση τα παραπάνω, αυτονόητο είναι ότι δεν αναλαμβάνω την ευθύνη για τις όποιες αντιδράσεις της Χριστίνας έναντι πράξεων ή παραλείψεων οποιουδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλεκόμενου στο υπάρχον πλαίσιο υποστήριξής της.

Σε ό, τι με αφορά, λοιπόν, προτίθεμαι να πράξω πλέον με άξονα την προάσπιση των δικαιωμάτων της Χριστίνας, προσφεύγοντας, αν κριθεί αναγκαίο, και σε φορείς αρμόδιους να παρέμβουν στο επίπεδο της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων. Σ’ αυτό το μεταξύ, θα συνεχίσω την καθημερινή επικοινωνία μας, τις συζητήσεις μας που έχουν γίνει κομμάτι και της δικής μου ζωής, ελπίζοντας την κάθε μέρα ότι θα την βρίσκω εκεί που την άφησα την προηγούμενη και ότι η ισορροπία της θα κρατηθεί σε κάθε επόμενη στροφή του δρόμου.

6 σχόλια:

  1. «ενώ το καλοκαιράκι αποψίλωσε όχι μόνον το χώρο των υπεύθυνων αλλά και τις «μάζες» των συμπαραστατών που διεκδικούσαν ρόλο κατά την περίοδο πριν την αποφυλάκισή της»

    Κανείς δεν «διεκδικούσε ρόλο». Κι αυτό φάνηκε. Μας είπατε να κάνουμε πίσω, να αφήσουμε την Χριστίνα «πριβέ», σε δήθεν «υπεύθυνα» χέρια (τα δικά σας;) και το πράξαμε, γιατί κανείς μας δεν είχε την πρόθεση να μονομαχήσει πάνω από την ψυχή της.

    Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε όμως. Αν κάποιος, υποτίθεται υπεύθυνος, εγκατέλειψε την Χριστίνα, πείτε το ανοιχτά να ξέρουμε όλοι τί συμβαίνει και να δούμε τί και πώς θα πράξουμε. Τα κεκαλυμμένα μισόλογα δεν βοηθάνε κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφροδίτη καλησπέρα,
    φοβάμαι πως στην χώρα μας όπου δεν λειτουργεί με ακρίβεια καμιά δημόσια υπηρεσία, σε κανέναν τομέα, δεν περίμενε κανείς να λειτουργήσει σε αυτήν την περίπτωση της Χριστίνας, όπου πέρα από κοματικά - πολιτικά οφέλη, δεν μπορεί να προσδοκά κάποιος τίποτε περισσότερο.
    Από την πρώτη μέρα διέκρινα μια διακριτικότητα στους χειρισμούς σου.
    Ελπίζω η απόφασή σου, να βελτιώσει τις συνθήκες της νέας ζωής της Χριστίνας.
    Φοβάμαι όμως πως όχι.
    Αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασής μας με οποιονδήποτε τρόπο, είμαι στην διάθεσή σου να το κάνω.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ σ' ευχαριστώ Επίκουρε για την διαθεσιμότητά σου αλλά και για το ότι που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις αυτά που γράφω και να καταλάβεις ότι δεν θα συντελέσω στο να γίνει η παρούσα δύσκολη συγκυρία ένα ακόμα αφήγημα, κάτι που μόνον τη Χριστίνα δεν βοηθάει. Κατά τα λοιπά, θα παραφράσω τον αγαπημένο μου Μανόλη Αναγνωστάκη για να πω ότι κάποιες φωλιές νερού θα καταφέρουν να συντηρηθούν μέσα στις φλόγες. Και πάμε παρακάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πότμε, δεν έχεις παρά να ξαναδιαβάσεις τα σχόλια στο tvxs και την παρούσα ανάρτηση, για να διαπιστώσεις ότι ουδέποτε διεκδίκησα και, πολύ λιγότερο, ανέλαβα τον ρόλο του υπεύθυνου να συντονίζει τους διάφορους "εμείς" -υπό ποια ιδιότητα, άλλωστε;- ή ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι ότι δεν πρέπει να εκτίθεται η Χριστίνα σε δημόσια θέα με την [ανα]μετάδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων της. Το τι έλεγαν οι σχολιαστές είναι δικό τους θέμα, στο βαθμό που δεν διασταυρωνόταν με τα δικά μου λεγόμενα.Δεν με απασχολούν καθόλου αυτές οι ανησίες, απλώς σ' αυτή τη σελίδα θα παρακαλούσα να διαβάζει κανείς πρώτα αυτό που γράφουμε και να σχολιάζει επ' αυτών και όχι να αναπαράγει ένα κλίμα που μόνο τη Χριστίνα δεν βοηθάει. Έτσι κι αλλιώς, σ' αυτήν την ιστοσελίδα δεν πρόκειται να υπάρξουν πληροφορίες που να εκθέτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της Χριστίνας, δεν είναι αυτό που θα την βοηθήσει και όποιος πιστεύει το αντίθετο ας απευθυνθεί στις πηγές που διοχέτευαν στοιχεία μέχρι πρότινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ξέρω να διαβάζω, στο άρθρο σας αυτό διακρίνω μια ημι-καταγγελία για «κάποιους» θεσμικά υπεύθυνους και μια μομφή σε όσους κινητοποιήθηκαν και νυν «εξαφανίσθηκαν». Επ' αυτού σχολιάζω. Δεν με ενδιαφέρει κανένα πρότερο «κλίμα».

    Προσωπικά, την έκκληση για την προστασία του προσωπικού χώρου της Χριστίνας την είδα θετικά, δεδομένου «ημείς οι πολλοί», μη όντες ειδικοί, θα μπορούσαμε να σπάσουμε κάτι τόσο εύθραυστο με την τραχειά αδεξιότητά μας.

    Προσπάθησα να παρακολουθώ από μακρυά κι έλπιζα να ακούω ευχάριστα νέα - όχι χαρούμενα· ευχάριστα, θετικά.

    Αντ' αυτού, βλέπω να λέτε ότι οι «θεσμικά υπεύθυνοι» είναι «απόντες» και «απρόθυμοι», ότι αποχωρείτε από ένα «αδιέξοδο, εργαλειακό σχήμα». Και αγανακτώ, όχι εναντίον σας, αλλά με το ότι κάτι κακό συμβαίνει και κανείς δεν μιλάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σε ό, τι με αφορά, λοιπόν, προτίθεμαι να πράξω πλέον με άξονα την προάσπιση των δικαιωμάτων της Χριστίνας, προσφεύγοντας, αν κριθεί αναγκαίο, και σε φορείς αρμόδιους να παρέμβουν στο επίπεδο της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων"
    Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα, μάλλον θα πρέπει να ευχόμαστε να μην αρχίσει κανείς πάλι να μιλάει γιατί τρέχα γύρευε τι θα βρει να πει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή