Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Από την έδρα στο εδώλιο

"Από το 2006 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με αυτεπάγγελτη δίωξη διέταξε προκαταρκτική εξέταση «προς διακρίβωση τέλεσης των αδικημάτων της απάτης και της παράβασης καθήκοντος ή άλλου τινός». Η εξέταση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2007 και την προσεχή Τετάρτη 29/4/2009 θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη σε πρώτο βαθμό. Το χαρτί μάλιστα της κλήσης του κατηγορούμενου αναφέρει ότι «στο Βόλο στις 24/3/2006 με σκοπό να αποκομίσει ο κατηγορούμενος παράνομο περιουσιακό όφελος έβλαψε ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη με την παρασιώπηση αληθινών γεγονότων». Αν τώρα το μυαλό σας πηγαίνει σε δημόσιους λειτουργούς που καταχρώνται τεράστια ποσά εις βάρος του Δημοσίου (σκάνδαλα, διαφθορά κ.λπ.), έχετε πέσει έξω. Η Εισαγγελία κυνηγάει από το 2006 τον Τάκη Πολίτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος επί μία τετραετία της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, διότι «παρασιώπησε» το γεγονός ότι απήργησε επί πενθήμερο, με αποτέλεσμα «να τύχει καταβολής μισθού για τον ως άνω χρόνο, συγκεκριμένα δε ποσού 372,75 ευρώ. Το αδίκημα τούτο τέλεσε με σκοπό να αποφύγει την περικοπή μισθού του με αντίστοιχη ζημία του Παν/μίου Θεσσαλίας που κατέβαλε αχρεωστήτως το εν λόγω χρηματικό ποσό», όπως γράφει το έγγραφο της κλήσης […] Ο κ. Πολίτης ήταν τότε πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων που είχε προκηρύξει την απεργία και προφανώς έκρινε ότι δεν όφειλε να κάνει δηλώσεις ούτε σε εισαγγελείς ούτε σε αντιπρυτάνεις". [ios@enet.gr / www.iospress.gr ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ. Πλήρες το δημοσίευμα στο:
Δεν απαιτώ να έχει το ποινικό δικαστήριο την αίσθηση γελοιότητας που αποπνέει μια δίκη των 372,75 ευρώ. Πιστεύω όμως ότι θα σταθεί πάνω από τις λογικές του ακαδημαϊκού δικαστηρίου που δεν έκρινε τον Τάκη Πολίτη για κάτι που έκανε αλλά γι' αυτό που είναι, μαχητικός συνδικαλιστής και με έντονη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες.
Καλή τύχη συνάδελφε! Βλέπεις, είναι που έγινε η ανακατάλυψη της ΠΟΣΔΕΠ και φοβάμαι ότι θα πρέπει να τα λέμε πια μεταξύ μας... Στα σχόλια παραθέτω ανακοίνωση συμπαράστασης της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών, στην οποία καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να επιβεβαιώσει τις ομόφωνες αποφάσεις της για καταγγελία της δίωξης και συμπαράσταση προς τον διωκόμενο συνάδελφο, και ζητά να υλοποιήσει την ομόφωνη δέσμευσή της (10/1/2009) για ηθική και νομική στήριξή του, καθώς και σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ του Παντείου Παν/μίου Ομολογώ ότι δεν θα ρισκάριζα να στοιχηματίσω έστω και για την απλή υπενθύμιση της παρμένης απόφασης από το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ...

Η δίκη του Τάκη Πολίτη αναβλήθηκε για τις 11.05.09 Για να προλάβει το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ να εκπονήσει κείμενο αγωνιστικής συμπαράστασης
Το έχασα το στοίχημα; Έτσι φαίνεται! Πρόλαβαν και βγάλανε το final κείμενο.Το συνοδευτικό του κειμένου [αρχείο: Politis final] που υπογράφει η νέα γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και προώθησε στη λίστα της Σ ο συνάδελφος Βένιος Αγγελόπουλος, είναι «σας κοινοποιώ μια σύντομη ανακοίνωση του Προεδρείου της Ε.Γ. για τη δίωξη του Τ. Πολίτη»
Στα σχόλια της ανάρτησης, λοιπόν, και η ανακοίνωση του Προεδρείου της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ Μου διέφυγε η ανακοίνωση Γ' Πανελλαδικής Σύσκεψης Πανεπιστημιακών και Ερευνητών του ΣYN για στη συνδικαλιστική δίωξη του Τάκη Πολίτη και ζητώ ειλικρινά συγνώμη γι' αυτό. Την παραθέτω στα σχόλια, καθυστερημένα, αλλά ως καλό κλείσιμο των ανακοινώσεων / σχολίων για την υπόθεση

4 σχόλια:

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

    Σήμερα, Τετάρτη 29/4/2009, διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη του συναδέλφου Τάκη Πολίτη, συνδικαλιστή, πρώην προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επί τέσσερα χρόνια μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ επειδή, ακολουθώντας τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου, συμμετείχε σε απεργία το 2006 και, ενώ είχε δηλώσει δημόσια και ανοιχτά αυτή τη στάση του, αρνήθηκε να υποβάλλει την εξευτελιστική δήλωση που απαίτησε η τότε Πρυτανεία για συμμετοχή ή όχι στην απεργία.
    H Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντισυνδικαλιστική δίωξη εις βάρος του αγωνιστή συναδέλφου μας, που επιχειρεί να πλήξει το κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνει κατηγορηματικά την αμέριστη συμπαράστασή της.
    Η Συσπείρωση καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να επιβεβαιώσει τις ομόφωνες αποφάσεις της για καταγγελία της δίωξης και συμπαράσταση προς τον διωκόμενο συνάδελφο, και ζητά να υλοποιήσει την ομόφωνη δέσμευσή της (10/1/2009) για ηθική και νομική στήριξή του.
    Η Συσπείρωση είναι περήφανη για τον συνάδελφο και σύντροφο Τάκη Πολίτη.

    Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


    Σήμερα Τετάρτη 29/4/2009, διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη του συναδέλφου Τάκη Πολίτη, συνδικαλιστή, πρώην προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επί τέσσερα χρόνια μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ επειδή, ακολουθώντας τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου, συμμετείχε σε απεργία το 2006 και, ενώ είχε δηλώσει δημόσια και ανοιχτά αυτή τη στάση του, αρνήθηκε να υποβάλλει την εξευτελιστική δήλωση που απαίτησε η τότε Πρυτανεία για συμμετοχή ή όχι στην απεργία.

    Το Δ.Σ. του συλλόγου ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντισυνδικαλιστική δίωξη εις βάρος του συναδέλφου μας, που επιχειρεί να πλήξει το κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις, και δηλώνει κατηγορηματικά την αμέριστη συμπαράστασή του.

    Καλεί όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν ενεργά στον Τάκη Πολίτη.

    Καλεί επίσης την ΠΟΣΔΕΠ να ενεργοποιηθεί με κάθε τρόπο για την υποστήριξη του διωκόμενου συναδέλφου.
    Για το ΔΣ

    Η Πρόεδρος
    Κάτια Φωτεινοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
    ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - Α.Ε.Ι
    Προεδρείο Εκτελεστικής Γραμματείας

    Ανακοίνωση
    για την ποινική δίωξη του συναδέλφου Τάκη Πολίτη

    Ο συνάδελφος Τάκης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δικάζεται αύριο επειδή κατά το χρονικό διάστημα 20-24/3/2006, ως Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχε σε πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων και δεν κατέθεσε “δήλωση συμμετοχής” στην απεργία.
    Η παραπομπή με τις κατηγορίες της «απάτης εις βάρος του Δημοσίου» και του «αδικαιολόγητου πλουτισμού», δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς επειδή συνδέονται με την συνδικαλιστική δράση συναδέλφου.
    Η ΠΟΣΔΕΠ σεβόμενη τη μορφή πολιτικής δράσης του συναδέλφου Τάκη Πολίτη, ζητά την απαλλαγή του από τις καταφανώς άδικες κατηγορίες.

    Αθήνα, 28/4/09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανακοίνωση της Γ' Πανελλαδικής Σύσκεψης
    Πανεπιστημιακών και Ερευνητών του ΣYN
    για στη συνδικαλιστική δίωξη του Τάκη Πολίτη,

    Η Γ΄ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και των ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στον Τάκη Πολίτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου στον Βόλο που διώκεται για συνδικαλιστική δράση και δικάζεται την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου.
    Ο συνάδελφος κατηγορείται γιατί το 2006, ως πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενώ το ΔΣ είχε προκηρύξει απεργία, αρνήθηκε να κάνει ατομική «δήλωση ότι απεργεί», όπως του είχε ζητηθεί από τις αρχές. Με άλλα λόγια, ο Τάκης Πολίτης κατηγορείται γιατί θεώρησε τον εαυτό του μέλος μιας συλλογικότητας, ακολούθησε την πάγια πρακτική των Συλλόγων και αρνήθηκε να συναινέσει σε εκβιασμούς, ο προφανής στόχος των οποίων ήταν η υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων των διδασκόντων στα ΑΕΙ και η απονομιμοποίηση των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.
    Η δίωξή του εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των συγκροτημάτων Τύπου να υποδείξουν ως υπεύθυνους της μεγάλης κρίσης που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οι ίδιοι ασκούν και προπαγανδίζουν, αλλά φοιτητές και καθηγητές που υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις.
    Η ΓΌ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και των ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει ότι ο Τάκης Πολίτης δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του βρίσκονται όλοι όσοι υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί στον αγώνα του βλέπουν την έμπρακτη άσκηση αυτού που πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δημόσιου λειτουργού, δηλαδή την κριτική σκέψη και την αταλάντευτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές παραδόσεις του πανεπιστημιακού κινήματος.
    Αθήνα, 26 Απριλίου 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή