Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

νομοσχέδιο κουκούλα

Απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης προς κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η εξαγγελθείσα ποινικοποίηση της κουκούλας. Υπό τις γνωστές πλέον προϋποθέσεις οι οποίες καταφανώς δεν «διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη», όπως προσδιορίζεται ο στόχος της ρύθμισης, αλλά διασφαλίζουν αντίθετα την ολισθηρότητα του εδάφους εφαρμογής της, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για την ήδη εύθραυστη κοινωνική ειρήνη. Αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, το ξέραμε, ήταν θέμα χρόνου η κατάθεσή του. Το καινούργιο είναι ότι στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και κάποιες από τις ευεργετικές ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο Υπουργός μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων κατά τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά αναφέρω: α) Η έναρξη λειτουργίας ειδικού θεραπευτικού κατάστημα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, β) η ένταξη στο ΕΣΥ των θεραπευτικών καταστημάτων (νοσοκομεία και ψυχιατρεία κρατουμένων) του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να αναβαθμισθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, γ) η απόλυση από τις φυλακές όσων, λόγω οικονομικής αδυναμίας, αδυνατούν να εξαγοράσουν τη μετατραπείσα σε χρηματική ποινή τους, δ) η μετατροπή για τις κρατούμενες-μητέρες παιδιών μέχρι πέντε ετών -εκτός εάν έχουν καταδικασθεί για την τέλεση ιδιαιτέρως σοβαρών κακουργημάτων- της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής σε κοινωφελή εργασία. [1] [πηγή:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1007072&lngDtrID=244] Υποδειγματικά ορθολογικό: οι φυλακές είναι υπερκορεσμένες κι έτσι για να ανοίξουν «θέσεις εγκλεισμού» για τους καινούργιους που θα προκύψουν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την κουκούλα, κάποιοι θα πρέπει να βγουν απ’ αυτές. Όμως η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για να την διακωμωδούμε. Κυρίως γιατί, δυστυχώς, ο χειρισμός παραμένει όντως ορθολογικός: η αντίδραση στις ρυθμίσεις για την κουκούλα θα έχουν αντίκτυπο και στις ρυθμίσεις για τους κρατούμενους, στην περίπτωση που το αίτημα θα είναι να αποσυρθεί το ν.σ. στο σύνολό του.
Θα αναρωτηθεί, όμως, κανείς τι νόημα έχουν όλα αυτά, αφού έτσι κι αλλιώς στα "κουκιά" θα αναμετρηθεί η "δημόσια τάξη" με την ανθρωπιά. Και η πολιτική περί δημόσιας τάξης κουκούλα δεν φοράει, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο...
[1] Προφανώς η νομοθετική παρέμβαση στο σωφρονιστικό σύστημα δεν εξαντλείται στις ευεργετικές ρυθμίσεις. Αναφέρεται, εξάλλου στους στόχους του νομοθετήματος: «Η διττή αποστολή του σωφρονιστικού συστήματος σε κάθε δημοκρατική χώρα είναι αφενός μεν η αυστηρή τήρηση των υφισταμένων προδιαγραφών ασφαλείας, αφετέρου δε η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων»
Στο «αφετέρου δε» οι ευεργετικές ρυθμίσεις και στο «αφενός μεν» [μεταξύ άλλων]: στ) παρέχεται η δυνατότητα προσλήψεως, ως διευθυντών των φυλακών, managers ή άλλων στελεχών του δημόσιου τομέα, ζ) πρόβλεψη για την ίδρυση φυλακών βαρυποινιτών, με το διαχωρισμό από τους κοινούς κρατουμένους των ισοβιτών ή των χαρακτηριζόμενων, ως ιδιαίτερα επικίνδυνων εγκληματιών, η) η χρήση ή η κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους κρατουμένους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Το πλήρες περιεχόμενο του ν.σ. που κατατέθηκε, όπως μεταφέρεται στο tvxs: http://www.tvxs.gr/v10161

http://www.tvxs.gr/v10275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου